Вечір 15 листопада чернівецькі шанувальники музики проведуть із Королем Концерту

Наступної середи в рамках фестивалю класичної музики «Буковинський листопад» на сцену чернівецької філармонії вийде академічний камерний оркестр із програмою, цілком складеною з творів Антоніо Вівальді. Керівник і диригент оркестру, відомий скрипаль, народний артист України Павло Чеботов у бесіді з кореспондентом «Версій» розповів про те, як склалася програма фестивального концерту і що збираються донести до слухача музиканти.
Антоніо Вівальді являє собою музичний феномен нібито відомий, майже хрестоматійний – і разом із цим повну протиріч і несподіваних відкриттів особистість. Важка хвороба, яку за ознаками зі свідчень сучасників Вівальді нині трактують як бронхіальну астму, обмежила для нього можливість пересувань, поїздок і просто музичної кар’єри, але не спинила його як композитора. Єдина можливість якось утримувати себе – викладацька діяльність – зумовила необхідність прийняти духовний сан: консерваторія «Пієта» у Венеції являла собою заклад для виховання та навчання музиці дівчаток-сиріт, і чоловік світський просто не міг там викладати. За умовами контракту, священик Вівальді мав щомісяця написати два концерти для оркестру (тривалістю приблизно 10 хвилин), але все своє життя мріяв стати оперним композитором: того часу лише оперних авторів вважали справжніми композиторами. Антоніо й писав опери, витрачав на їхню постановку всі сили й матеріальні засоби – але в історію музичного мистецтва увійшов саме як автор концертів, яких у доробку композитора лише відомих дослідникам нараховують понад 600 – а 40 опер, написаних Вівальді, практично відомі нині лише фахівцям…
Програма нинішнього концерту камерного оркестру на фестивалі «Буковинський листопад» дозволяє простежити не лише композиторську творчість Вівальді, але й розвиток концерту як жанру.
Відкриється виступ так званим «concerto grosso» – великим концертом італійською, жанр якого зародився в Італії в епоху бароко, у другій половині XVII століття і є своєрідним змаганням цілого складу виконавців із групою солістів (адже саме слово «кончерто» означає «змагання, двобій»). Далі у програмі першого відділення концерт для двох скрипок з оркестром (як читач здогадується, ці дві скрипки будуть саме народний артист України Павло Чеботов і заслужена артистка України Людмила Шапко – Авт.) і суто оркестровий концерт. Родзинкою-сюрпризом і фіналом першого відділення стане концерт «Ехо» (залишаю, як мистецький термін саме «ехо» – авт.), у якому на тлі оркестру перегукуються дві скрипки.
У другому відділенні концерту камерного оркестру прозвучать чотири скрипкові концерти Антоніо Вівальді, які становлять вершину його композиторської творчості, – цикл «Пори року». Музиканти оркестру сподіваються, що ця програма принесе слухачам чимало музичних і почуттєвих відкриттів. А концерт академічного камерного оркестрe гідно представить чернівецьку музику в рамках «Буковинського листопаду», завершив свою розповідь керівник і диригент цього музичного колективу народний артист України Павло Чеботов.
Лідія КОСТИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *