Василь КОЖЕЛЯНКО у «Срібному павуку» передбачив нинішні події?

Найочікуваніша в цьому сезон прем’єра –«Срібний павук» за однойменним твором нашого земляка Василя Кожелянка в інсценізації відомої авторки п’єс Неди Нежданої  – відбудеться післязавтра в Чернівецькому обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської.

Покійний Василь Кожелянко визначав жанр своєї прози як «альтернативна історія». Він подавав власну версію того, як було – чи як могло би бути – в певній історичній ситуації.

Панночка афішка

Режисер постановки – художній керівник театру Людмила Скрипка адаптувала п’єсу до чернівецької сцени. Вона ж і автор музичного оформлення. Сценографія вистави – перша робота в нашому театрі художниці Наталії Тарасенко. Балетмейстер-постановник Василь Гринюк. Він же грає одну з чоловічих ролей другого плану.

У «Срібному павуку» зайнятий весь акторський склад театру. Головні ролі – німця Гельмута і свідомого українця Кароля – дісталися Олексію Надкерничному та Назару Кавулі. В ролі начальника поліції румуна Попеску – Микола Гоменюк. Головну жіночу роль почергово гратимуть Анна Моргунова та Марина Тимку.

…Місце дії – Чернівці 1938-1945 років. До рук двох місцевих детективів потрапляють тридцять монет, які за легендою отримав Іуда за зраду Ісуса Христа. Протягом близько двох тисячоліть переходили вони з рук в руки, несучи з собою злочини, смерть, кров. І майже зробили ворогами двох безтурботних друзів Гельмута й Кароля.  І після війни, пройшовши фронти – Гельмут в СС, а Назар в УПА, втративши кохану жінку, яку обидва нерозділено кохали – тяжким досвідом дійшли висновку: треба ці монети знищити. І після переплавлення з цього срібла вийшла грудка металу, що за формою нагадувала срібного павука.

Та деякі колізії, людські стосунки, репліки  твору за останні місяці якось особливо стали нагадувати наше сьогодення. Коли починався постановочний період, ніхто і гадки не мав, яким пророчим стане бачення історії Кожелянком. Так і хочеться запитати: чи не сховався десь серед нас Срібний павук жадоби, зради, смерті?!

Інсценізувати Василя Кожелянка нібито легко, бо він зі сценарною точністю розписує усе – від одягу до рухів персонажів, але водночас і важко: режисер та актори бояться загубити щось важливе з подробиць і натяків письменника.

Сподіваймося, що «Срібний павук» на сцені вийде гідним прози нашого земляка.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

P.S. Інтерв’ю з актором Олексієм Надкерничним читайте на сайті «Версій» у розділі «Культура».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *