Українські амазонки – з окопів на подіум, або  Всесвітній день вишиванки у країні, яка воює

 

  

У Київському культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» на початку цього тижня з нагоди Всесвітнього дня вишиванки у рамках дипломатичного прийняття «Українські амазонки» відбувся етнопоказ за участі жінок-учасниць бойових дій на Сході України, волонтерок та військових журналісток. На подіумі вони демонстрували одяг з елементами вишивки провідних українських дизайнерів.

– Скільки позитиву у цих дивовижних жінках, – ділилася враженнями поетка, начальник управління культури ОДА Віра Китайгорордська. – Які вони вишукані, як достойно трималися! Серед них були навіть полковники! З передової, де нарівні з чоловіками захищають зі зброєю в руках батьківщину, з окопів вони вийшли на подіум. І ми вкотре  переконалися, що попри все, що довелося їм пережити, вони залишаються прекрасними українками. Якщо чесно, це було щось неймовірне!  Уявляєте, 30 жінок, які приїхали щойно з фронту, дефілювали подіумом у вишитих сукнях від сучасних українських дизайнерів!

До події організатори також підготували тканий рушник для урочистого проходу, виставку 40 картин на тему вишивки від десяти сучасних художників з усієї України, масштабні картини-полотна “Українські амазонки” та 2Д-маппінг Петриківського та Самчиківського розпису, а також організували виставку старовинних строї з колекцій традиційного вбрання з усіх регіонів України.

Серед спікерів заходу – дружина президента Марина Порошенко, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, представники Міністерства інформаційної політики України та громадської організації «Всесвітній день вишиванки».

Для глядачів провели майстер-класи з народних танців, організували експозицію сучасних художників України та виставку старовинних строїв з колекцій колекціонерів з різних регіонів України.

– Ми хотіли показати, що українська жінка навіть коли воює, залишається прекрасною. Вона є донькою, мамою дружиною, та коли треба може поруч із чоловіками взяти зброю до рук, – підкреслила радник Міністра інформаційної політики України з питань міжнародної комунікації, керівник проекту «Українські амазонки» Марина Соботюк.

Гості урочистого заходу (зліва направо) Віра Китайгородська, начальник управління культури Чернівецької ОДА і мати Лесі Воронюк, голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук, а також Леся Воронюк, одна із засновниць Всесвітнього дня вишиванки, буковинець Олександр Ткачук та Ірина Мітнович, члени оргкомітету.

 

А це ті, ким усі ми гордимося, – прекрасні українські жінки, які стали на захист неньки-України. Їм личить вишуканість, їм пасують вишиті сукні від сучасних дизайнерів…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *