У Чернівцях продовжується цикл лекцій про єврейську культуру

Сьогодні о 18:30 у Літературному целанівському центрі (м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 51) відбудеться лекція професора, доктора філологічних наук, целанознавця Петра Рихла на тему «Єврейська література Буковини та її українська рецепція». Це буде другий подібний захід із одинадцяти запланованих, який реалізовуватиметься у рамках проекту «Czernowitz: виховання єврейських цінностей крізь культуру та літературу».

У радянський період література Буковини була представлена лише частково. Знаних письменників із Чернівців тогочасна влада не визнавала. У зв’язку з цим такі всесвітньо відомі автори єврейського походження, як Роза Ауслендер, Пауль Целан, Іцик Мангер, Йосиф Бург, Аарон Аппельфельд та інші, залишалися на батьківщині невідомими. Літературний целанівський центр та його культурні заходи мають на меті компенсувати цю історичну несправедливість. Тому основною метою проекту є відродження місцевої єврейської культури та надання нових можливостей для її подальшого розвитку в Чернівцях.

Протягом одинадцяти місяців у Літературному целанівському центрі відбудеться 11 лекцій знаних фахівців, які стосуватимуться різних єврейських культурно-історичних сфер життя. Першим спікером був головний Равін Чернівецького регіону Менахем Мендель Гліценштейн. Серед наступних – голова Асоціації єврейських організацій та громад України, співзасновник Літературного целанівського центру Йосиф Зісельс, професор, доктор філологічних наук, целанознавець Петро Рихло, художник, експерт із єврейського образотворчого мистецтва Олександр Ройтбурд та інші.

Тривалість лекції – 60 хв.

Вхід на всі заходи вільний.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *