“СОТВОРІННЯ СВІТЛА” – ВІТРАЖІ АДАМА СТAЛОНИ-ДОБЖАНСЬКOГО

Adam_Stalony-Dobrzański26

27 травня у Чернівецькому обласному художньому музеї  відкрилася виставка вітражів та ескізів робіт польського художника Адама Сталони-Добжанського «Сотворіння світла». Автором проекту й організатором виставки став архітектор і поет Ян Павліцький, онук художника. Виставка триватиме до 22 липня 2013 року

Вітражі Адама Сталони-Добжанського
Вітражі Адама Сталони-Добжанського

“Вітраж – це картина створена свинцем, мальована суцільним світлом забарвленого скла, замурована у кам’яних рамах архітектури. Мур, метал, скло і… світло. Ці різні матеріали вимагають окремої, властивої тільки вітражу, пластичної форми. Кожен день і година, а навіть мить безперервно змінює картини зі світла у склі й металі – невловимо їх освітлює, запалює і такі розпалені… перелітна хмара беззвучним віддихом гасить, насичує зовсім іншою глибиною… по-іншому – на світанку, по-іншому − ввечері. Вітражі змінюються самі, змінюють настрій оточення, є вихідною точкою інтер’єру. Їх вставляють не лише з метою освітлення інтер’єру, але й для того, щоб закрити вікна, а людині, яка входить до храму – допомогти зосередитися, дати їй можливість заново подивитися на світ і на саму себе”.
Адам Сталони-Добжанський

Адам Сталони-Добжанський. Фото з сайту Adam Stalony-Dobrzański.
Адам Сталони-Добжанський. Фото з сайту Adam Stalony-Dobrzański.

Адам Сталони-Добжанський (1904–1985), художник, графік, реставратор пам’яток мистецтва, професор Академії мистецтв у Кракові. Народився 19 жовтня в Мені в Чернігівській губернії (нині Україна). Найстарший син Фелікса – судді в Чернігові, поляка, римо-католика, внука засланця Січневого повстання 1853 року (помер 1927 р.) та Анни, дівоче прізвище Коваленко, українки, старообрядниці  (померла 1944 р.).
Твори Адама Сталони-Добжанського — це композиції на сакральну тему, створені для понад 50 католицьких костелів, православних церков і храму євангелістів. Серед них мозаїки та, передусім, більше як 220 вітражів, на яких представлена повну іконографія християнського мистецтва.

Adam_Stalony-Dobrzańsk33

Jan_Stalony-Dobrzański
Ян Сталони-Добжанський розповідає про проект “Сотворення світла”

Adam_Stalony-Dobrzański02

Adam_Stalony-Dobrzański04

vernisag29

Jan_Stalony-Dobrzański02
Ян Павліцький народився в 1959 р. у Кракові, закінчив Архітектурний факультет Краківського політехнічного інституту. В Україні відомий як керівник (від польської сторони) проекту реставрації срібних Царських воріт головного іконостасу Софії Київської.
Вперше українських глядачів познайомили із цією виставкою 2011 року. Вітражі побували в Софії Київській, у Свято-Архангело-Михайлівському жіночому монастирі в Одесі, в Домініканському монастирі у Кам’янець-Подільському, у Львівській галереї мистецтв та у Вінницькому костелі Матері Божої Ангельскої.

Adam_Stalony-Dobrzański24

Adam_Stalony-Dobrzański25

Adam_Stalony-Dobrzańsk34

vernisag05

Adam_Stalony-Dobrzański03

vernisag06

vernisag07

vernisag08

Jan_Stalony-Dobrzański09

Jan_Stalony-Dobrzański10

vernisag11

Jan_Stalony-Dobrzański12

Перша індивідуальна виставка Адама Сталони-Добжанського відбулася у 1957 року в Палаці мистецтв Товариства любителів мистецтва у Кракові. Друга й водночас остання виставка була організована у 1960 року в Катовицях. З огляду на церковну тематику виставки, вона була закрита цензурою відразу після вернісажу, а її каталог, який цензори назвали “молитовником”, конфіскований. Після цієї виставки було заборонено публікувати твори і організовувати виставки митця. А після отримання запрошення до співпраці від відомої американської фірми-майстерні вітражів “The Willet Staind Glass Windows”, Адаму Сталони-Добжанському заборонили виїжджати і висилати свої твори за кордон. Тільки 1981 року, після постання “Солідарності”, відкрито виставку творів митця в клубі Краківського політехнічного інституту, а 1988 року відбулась посмертна виставка Адама Сталони-Добжанського в Парижі в залах Центру культури монастиря отців паулістів.
Адам Сталони-Добжанський – один з піонерів екуменічного руху в Польщі. Він був світським дорадником Митрополичої ради Польської Автокефальної Православної Церкви, а також членом мистецької ради краківського митрополита кардинала Кароля Войтили (згодом Папи Йоанна-Павла ІІ).

Adam_Stalony-Dobrzańsk37

Adam_Stalony-Dobrzańsk30

vernisag19

Adam_Stalony-Dobrzański15

Adam_Stalony-Dobrzański17

vernisag20

vernisag22

Krivoruchko

Adam_Stalony-Dobrzańsk38

vernisag32

vernisag39

Adam_Stalony-Dobrzański23

Adam_Stalony-Dobrzańsk31

Adam_Stalony-Dobrzańsk35

Adam_Stalony-Dobrzańsk41

Adam_Stalony-Dobrzański21

vernisag42

vernisag44

vernisag43

Тетяна СТРІЛЬЧИК, “Версії”,
фото автора

sporynina

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі ““СОТВОРІННЯ СВІТЛА” – ВІТРАЖІ АДАМА СТAЛОНИ-ДОБЖАНСЬКOГО”