Про Рогізну – тільки з любов’ю

Археологи кажуть, що Рогізна виникла не пізніше XII ст. Хоча перша письмова згадка в грамотах про цей населений пункт датується 7 жовтня 1519-го – пізніше на понад століття від Чернівців. Існує дві версії походження назви «Рогізна». Найбільш романтична наголошує, що поселення могло отримати свою назву від трав’янистої болотяної рослини  – рогози, найбільш ділова стверджує: назва походить від прізвища поміщика.

У грудні 1964 року в Чернівцях утворено три міських райони і Рогізна увійшла до Садгірського, ставши одним із північних мікрорайонів міста.

7 жовтня року нинішнього Рогізні минуло 500 літ, і в Чернівецькій обласній бібліотеці відбувся вечір-діалог «Про Рогізну з любов’ю».

Електронну презентацію про історію та сучасність мікрорайону підготував викладач Чернівецького коледжу дизайну та економіки Микола Семенюк. Книжкова виставка «Рогізна: крізь століття, епохи й роки» підготовлена ведучою заходу, завідувачкою відділу краєзнавства Ларисою Шарабуряк.

Та розпочався захід  урочисто й яскраво – з дефіле у жіночих святкових сукнях з колекції «Буковинський віночок», виконаних із поєднанням класичного стилю та New Look, – від студентського модельного агентства «Рута» Чернівецького коледжу дизайну та економіки.

І, як завжди, родзинками бібліотечного свята стали вірші  – «То випурхнула враз печаль моя…» Софії Майданської та «У синій хустці…» Юлії Косівчук, прочитані бібліотекаркою відділу краєзнавства Марією Дудидрою і написані авторками спеціально до цього дня.

У вечорі-діалозі взяли участь, так чи інакше пов’язані із Садгорою та Рогізною  – походженням, творчістю, роботою, церковним служінням,  науковим чи просто людським інтересом, студенти Чернівецького коледжу дизайну та економіки, викладачі та учні Вищого професійного художнього училища № 5, вчителі та учні Чернівецької загальноосвітньої школи № 39.

Завершився вечір-діалог «Про Рогізну з любов’ю» заключним словом викладача коледжу, краєзнавця Миколи Семенюка та подарунками, здебільшого книгами, від гостей.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Про Рогізну – тільки з любов’ю”