Любіть Буковину, бо вона того варта  

Фест із такою назвою відбувся минулих вихідних на горі Томнатик (1565 м над рівнем моря) з нагоди Дня незалежності України під патронатом голови Чернівецької обласної державної адміністрації Олександра Фищука.

Два роки тому на колишній військовій радіолокаційній базі протиповітряної оборони з позивним «Памір» створили величезний арт-майданчик. Нині це улюблене місце туристів. Та, як визнають усі охочі до «Паміру», шлях туди доводиться долати надзвичайно складний. Натомість тим, кого не злякають труднощі, на віддяку відкриються неймовірної краси карпатські краєвиди. Серед таких відчайдух була і Оксана Білек, молода депутатка Чернівецької обласної ради й начальниця відділу інформаційної діяльності ОДА. Вона розповідає:

«Сильні дощі, що пройшли напередодні, зашкодили планам учасників фестивалю, які збиралися зійти на гору Яровицю – найвищу вершину Покутсько-Буковинських Карпат. Проте для гостей тут підготували багато інших розваг і навіть серйозних занять. Так, у куполі, який розфарбували цього року червоно-чорним українським орнаментом, фахівці Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування провели конференцію з питань розвитку сільських територій за участі делегацій з 5 областей.

Гарному відпочинку учасників фесту сприяв ярмарок, що вирував на горі. Гості куштували страви гуцульської кухні, обирали сувеніри, купували продукти бджільництва, вироби з дерева та лози, насолоджувалися виступами народних і молодіжних колективів, слухали бардів, а також мали можливість відвідати показові виступи кінологів, оглянути технічні засоби порятунку тощо. Увечері ж на всіх чекали етно-дискотека та незабутнє фаєр-шоу «Тіні вогню».

На цьогорічному фестивалі здійснилася також мрія 35-річного буковинця Сергія, хворого на ДЦП: чоловік давно хотів побачити Карпати. За сприяння облдержадміністрації його доправили на гору Томнатик, де він у супроводі волонтерів зміг стати учасником святкових заходів».

За словами начальника відділу туризму ОДА Володимира Фурдиги, цьогорічний фестиваль обійшовся в 120 тис. грн, з яких близько 75 тис.грн витрачено на розфарбовування одного з куполів. «Окремих витрат зазнали лісівники, які підсипали лісові дороги»,– додав він і наголосив, що до фестивалю все більший інтерес проявляють представники інших областей України. Фантастичний об’єкт радіолокаційної станції та неймовірна краса буковинських Карпат зачаровують все більшу кількість людей. Тому вже тисячі охочих готові провести тут вихідні й відзначити День незалежності.

– Безперечно, цей об’єкт є привабливим для туристів, тож має майбутнє, – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Фищук. – Але за однієї умови: мусимо забезпечити сюди проїзд. І саме це стоїть у планах подальшого розвитку фестивалю. Бо ж коли дощ розмиває шляхи, сюди не дістатися. Будемо над цим працювати». Губернатор повідомив також, що розглядається можливість ремонту колишніх казарм військової частини, які ще залишилися на Томнатику, аби туристи могли зупинятися там на ночівлю.

Вл. інф. Фото Ігоря Деменчука.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *