Книжні крамниці зараз конкурують не так з електронними книжками, як з книжковими інтернет-магазинами

Уже традиційна виставка-ярмарок «Книжковий світ Буковини» з нагоди Дня працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відбулася на Соборній площі. Чернівчани не тільки мали змогу потримати в руках і навіть придбати за ціною видавця найсвіжіші місцеві книжні новинки буковинських видавців, а й поспілкуватися з авторами кращих книг минулого року.

– Назва моєї книги про видатних буковинських педагогів та вчених «15 не останніх могікан» свідчить, що такі потужні, духовно сильні люди не є останніми в утвердженні української мови на Буковині, – розповідає про свою книгу, яка торік стала кращою обласною «Книгою року» у номінації «Проза», Надія Бабич, професор кафедри історії і культури української мови ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

– В умовах, коли на статус української мови як осердя нації безперервно є зазіхання, я хотіла показати, що є ще порох в порохівницях і є кому її утверджувати в різних іпостасях: і як мову книги, і як мову викладання, виховання. Ці «могікани» мали би бути прикладом, бо їм було набагато важче, аніж сьогодні тим, хто легенько піднімає лапки догори і каже «буду дєлать так, как всє хатят». Вони не «дєлалі так, как всє хатят», вони робили так, як це треба було для переважаючого населення – українців…

Я дуже рада, що у Чернівцях роблять такі гарні книги: ви подивіться на ці палітурки, які барви, яке різноманіття імен! Загалом я надаю перевагу книгам, які стосуються передусім тієї чи іншої наукової проблематики, люблю також історичні книги… Проте не кожну книгу я можу дозволити собі придбати, адже, на превеликий жаль, можливості тримати в хаті бібліотеку не безмежні. У мене вже значна частина книжок стоїть не в книжковій шафі і не на стелажах, а під шафою. Але чому ж цих книжок немає в наших бібліотеках? Інакше кажучи, всі ці гарні книги, на які витрачено великі кошти, мали хоча би по одному примірнику потрапляти у бібліотеки всієї України, – зауважила пані Надія.

Крім видавництв та окремих авторів, свої поліграфічні новинки читачам презентували і книжні магазини. Наприклад, директорка книгарні «Букініст» Марина Лібанова насамперед радила звернути увагу на останню книгу Василя Кожелянка «Ефіопська Січ», презентація якої через смерть автора відкладалася кілька років. «Вона дуже актуальна, легко читається, гарно видана, і до того ж – недорого коштує», – зауважила пані Марина.

– Така виставка-ярмарок на день поліграфіста у Чернівцях – це вже чудова традиція, яку ми з нетерпінням щороку чекаємо, – каже Марина Лібанова. – Ми не очікуємо цього дня високого продажу книжок, це просто ще одна можливість заявити про себе читачу, сказати місту «не забудьте про книгарню», адже тільки людина має особливість – читати. Добре, що попит на паперові книжки не зменшується, адже далеко не всі отримують задоволення від читання в інтернеті. Інша справа, що книжні крамниці зараз конкурують не так з електронними книжками, як з книжковими інтернет-магазинами. Наприклад, навіть мені час від часу доводиться звертатися до інтеренет-магазинів, щоби там замовити якусь новинку моїх улюблених авторів, видану не в Україні. Проте, купуючи книги в інтернет-магазинах, читачу доводиться суттєво переплачувати, в тому числі і за доставку. Тому місцеві книгарні – однозначно потрібні, особливо у нашому гарному, затишному місті.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *