БУКОВИНСЬКІ ТАЙСТРИ В ЯВОРОВІ

«З Чернівців до Яворова нам дорога всім відома», – співають у своїй коломийці учасниці проекту «Школа буковинської тайстри». Адже саме у Яворові відбувся перший етап школи. А цього разу, на Різдво Богородиці, майстрині вирушили на Міжнародне свято  ліжникарства, куди ще під час навчання запросив їх сільський голова Яворова. І їхали вони на це свято зі своїми авторськими тайстрами, створеними під час проекту. Дорогою   відвідали кілька музеїв у Верховині та Криворівні, де знайомилися  з традиціями народного ткацтва, заприязнилися з молодятами справжнього гуцульського весілля, на яке всі учасники були вдягнені виключно у давній народний стрій.

На самому святі вперше продемонстрували свої чудові авторські тайстри, поспілкувалися з  добрими знайомими – майстрами  народного ткацтва з Буковини та Гуцульщини, привітали з ювілеєм експерта  проекту, організатора  свята  ліжникарства – Миколу Шкрібляка, дали інтерв’ю знаним науковцям Коломийського музею Гуцульщини і Покуття, набули нових друзів і запросили їх на підсумкову презентацію Школи буковинської тайстри.

Імпреза відбуватиметься  під час святкування Дня міста Чернівців 5 і 6 жовтня у Галереї ратуші. Один із заходів – парад з тайстрами. В ньому візьмуть участь  учасниці проекту, члени їхніх родин і будь-хто охочий. А коло симпатиків  буковинської тайстри дедалі ширшає!

Проект «Школа буковинської тайстри» реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проекту – учбово-методичний центр культури Буковини.

Олена ЧАЙКА, журналістка, членкиня ГО «Вишиваний дивотвір»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *