Бюджетна сфера України найбільш криміналізована

Можна стверджувати, що бюджетна сфера України залишається однією з найбільш криміналізованих. Кожен шостий економічний злочин, який викривається в Україні, пов’язаний із зазіханнями на кошти державного або місцевих бюджетів.

За даними Державної служби боротьби з економічною злочинністю, 2008 року у бюджетній сфері викрито 6 354 злочини, з них 84% – пов’язані з бюджетними коштами. Надійно захистити державний і регіональні бюджети – одне з головних завдань, які стоять нині перед Державною службою боротьби з економічною злочинністю МВС України.

У ситуації, яка нині склалася в країні, визначились декілька пріоритетів в роботі підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю, а саме – подальше посилення протидії корупції і хабарництву, мінімізація впливу фінансової кризи на економічну і соціальну сфери, підприємницьку діяльність, упередження порушень гарантованих Конституцією і законами прав громадян.

У цьому контексті дуже важливо максимально декриміналізувати сферу банківських і небанківських фінансових послуг і кредитування, значно покращити результативність протидії різноманітним фінансовим шахрайствам.

Але не менш відповідальне завдання для органів внутрішніх справ – налагодження системного і ефективного захисту бюджетних видатків, протидія правопорушенням з коштами соціально захищених статей, призначеними для підтримки окремих галузей і підприємств, забезпечення державних і регіональних програм, упередження розкрадання ПДВ з бюджету.

Хабарництво та відкати

Інший напрямок першочергового спрямування зусиль органів внутрішніх справ – викорінення зловживань при здійсненні державних закупівель, тендерних процедур, руйнування схем мінімізації сплати платежів, у тому числі акцизу, мита, ренти, податкової застави, дивідендів за користування державною часткою майна, контроль податкової застави.

Аналіз минулорічних результатів роботи з протидії правопорушенням, пов’язаним з бюджетними коштами, ще раз підтверджує, що ця сфера серед інших залишається найбільш криміналізованою. Тут викривається кожний шостий економічний злочин (майже 6,4 тисячі). Серед них 1300 з сумою збитків понад 100 тисяч гривень та 180 – більше одного мільйона гривень.

Зокрема, на Дніпропетровщині викрито посадовців Управління капітального будівництва облдержадміністрації, які використали не за цільовим призначенням 13 мільйонів гривень, призначених на фінансування програм фінансової допомоги та інвестиційних вкладів.

А ось на Київщині задокументовано злочинну діяльність службовців автомобільного підприємства, які порушили чинне законодавство про закупівлю робіт і послуг за державні кошти при придбанні комплексу універсальних будівельних машин. Завдані у результаті таких протиправних дій збитки перевищили 129 мільйони гривень.

На жаль, 85 % від виявлених економічних злочинів – це службові зловживання і розкрадання шляхом зловживання службовим становищем. За закінченими розслідуванням кримінальних справ пред’явлено звинувачення 4,5 тисячі осіб. Майже 5 тисяч злочинів направлено на розгляд суду.

Серед них і справа відносно одного з керівників державного вугільного холдингу, який вимагав та отримував хабарі (загальна сума перевищила 100 тисяч доларів США) за надання переваг у «виграші» тендерів на закупівлю обладнання для шахт.

Міліцією затримано «на гарячому» і голову одного з тендерних комітетів при отриманні 185 тисяч доларів США «відкату» за виграш тендеру та перерахування бюджетних коштів здійсненні закупівель. Справу також уже скеровано на розгляд суду.

Незаконне відшкодування ПДВ

Лише у сфері незаконного відшкодування ПДВ по 637 злочинах встановлено 1,3 мільярда гривень збитків, а це – п’ята частина усіх збитків, спричинених економічними злочинами за минулий рік. Попереджено також незаконних виплат з бюджету на суму 340 мільйонів гривень.

Приміром, на Донеччині знешкоджено організовану злочинну групу розкрадачів ПДВ, які з використанням корупційних зв’язків в податкових органах отримали з бюджету відшкодування 80 мільйонів гривень податку на додану вартість, упереджено виплату їм ще 40 мільйонів гривень. Завдяки співпраці з Головним слідчим управлінням МВС ця справа вже цього місяця буде направлена на розгляд до суду.

Для покращення протидії розкрадання ПДВ Департаментом боротьби з економічною злочинністю розробляється спільний проект з Держказначейством щодо обміну інформацією про суб’єкти, які претендують на бюджетне відшкодування ПДВ, для роботи на попередження незаконних виплат, а також виплат на підставі неправомірних судових рішень.

Державні закупівлі

Наразі міліцією задокументовано у сфері державних закупівель 383 злочини на 94 мільйони гривень, при супроводженні державних цільових програм – 785 злочинів зі збитками 896 мільйонів гривень.

Прикладом системного контролю бюджетних видатків є перевірка використання коштів резервного фонду, спрямованих на компенсацію постраждалим та ліквідацію наслідків минулорічної повені на території семи областей України. Уже встановлено більше 60 злочинів, по яких збитки перевищили 24 мільйони гривень. Притягуються до відповідальності кілька десятків керівників райдержадміністрацій, міськрад, сільських голів, які причетні до незаконних оборудок з бюджетними коштами. Наразі ця робота триває.

Злочини у сфері соціальних виплат

Задокументовано 1,2 тисячі злочинів у сфері соціальних виплат, у тому числі 642 злочини, пов’язані із коштами, які призначені для виплати заробітної плати й пенсії. Найбільше таких злочинів викрито у Луганській, Львівській, Хмельницькій, Одеській областях, АР Крим, що свідчить про ефективну співпрацю у цих регіонах підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю з територіальними службами Мінпраці та органами прокуратури.

Нині Департаментом боротьби з економічною злочинністю узгоджується спільний з Міністерством праці наказ про порядок і механізм здійснення спільних перевірок підприємств-боржників щодо дотримання ними законодавства про працю, а також відповідна методика й алгоритм проведення перевірок.

Новий підхід до оперативного супроводження цільових видатків місцевих бюджетів через впровадження рекомендацій МВС щодо ведення Паспортів моніторингу їх розподілу дозволив припинити 717 злочинів, пов’язаних з такими коштами.

Захист бюджетних видатків

Також заплановано низку заходів як на центральному, так і на регіональному рівнях, спрямованих на посилення захисту бюджетних видатків. Насамперед, ці заходи спрямовані на протидію зловживанню з коштами державного і місцевого бюджетів, що виділяються для фінансування загальнодержавних і регіональних програм, підтримки пріоритетних галузей і секторів економіки (сьогодні це у, першу чергу, агропромисловий комплекс, незавершене будівництво, вугільна і хімічна галузі, металургія тощо), зазіханням на кошти державних цільових фондів, субвенції місцевим бюджетам, видатки, призначені для компенсації витрат пільгових категорій громадян по сплаті платежів за воду, тепло, газ, пасажирські перевезення, при проведенні процедур держзакупівель та при поверненні з бюджету податку на додану вартість.

У центрі уваги МВС не менш важливі напрями спрямування зусиль – контроль коштів, призначених для виплати зарплат, інших соціальних виплат, викорінення корупційних схем у діяльності центрів зайнятості, Пенсійного фонду, фонду страхування, державній виконавчій службі. Відносно посадових осіб ДВС уже у цьому році порушено два десятки кримінальних справ, причому переважна їх кількість – за хабарництво при знятті арешту з банківських рахунків, майна та нерухомості.

Департаментом ДСБЕЗ, окрім всього, впроваджується нова модель оперативного перекриття і документування розпорядників бюджетних коштів усіх рівнів – від міністерств та відомств і далі по вертикалі – до підрозділів районних державних адміністрацій, тендерних комітетів і конкурсних комісій, регіональних підрозділів державного казначейства, інших категорій посадовців. Також закінчується розробка типових схем документування корупційних зв’язків при відшкодуванні ПДВ, мінімізації сплати обов’язкових платежів до бюджету, відмивання бюджетних коштів через конвертаційні центри.

Впровадження запропонованих цільових заходів, корегування завдань у протидії правопорушенням з бюджетними коштами – це абсолютно логічні кроки щодо контролю за ситуацією у цій сфері, виходячи з попередніх прогнозів наслідків фінансової кризи та існуючих проблем з наповненням бюджету. Такі заходи контролю дозволять органам внутрішніх справ спрацювати по захисту бюджетних видатків результативніше і на більш якісному рівні, передусім через досягнення значного економічного ефекту.

До речі, уже цього року викрито 860 злочинів у цій сфері, з яких 180 (кожний четвертий) із сумою збитків понад 100 тисяч гривень. Загальна сума збитків лише за 430 виявленими тут службовими злочинами становить 230 мільйони гривень.

ДЗГ та МД МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *