Над Балогою суцільний швейцарський туман Гштааду

Генадій Москаль: Я одержав «туманні» відповіді

На мої депутатські звернення до Голови Служби зовнішньої розвідки України, начальника Управління державної охорони України та Міністру закордонних справ України щодо інциденту з пожежею на швейцарському гірськолижному курорті „Гштаад”, внаслідок якого постраждали Глава Секретаріату Президента України В. Балога, його заступник І. Пукшин та керівник Офісу Президента України Р. Демченко, мені надіслані відповіді „туманного” характеру, у яких, на мій погляд, посадовці практикувалися у словоблудстві, щоб тільки не казати правди, що вказує ще раз на те, що наші високопосадовці ще „не дозріли” для життя у демократичному суспільстві.

Наводжу тексти відповідей на мої депутатські звернення:

1. Голови Служби зовнішньої розвідки України:

„На Ваше звернення повідомляємо, що інформацією про можливу причетність іноземних спецслужб до інциденту, який стався на швейцарському гірськолижному курорті «Гштаад», не володіємо.

Згідно з матеріалами попереднього розслідування Відділу пожеж і вибухів кантональної поліції Берну, пожежа виникла внаслідок дефекту у проводці освітлення перекриття будинку.

Відповідно до чинного законодавства Швейцарії, слідство по вказаній справі триватиме 1,5-2 місяця (з моменту інциденту), після чого усі матеріали передаватимуться місцевому префекту для визначення подальших дій”.

З повагою, Голова Служби, генерал армії України М. Маломуж

2. Начальника Управління державної охорони України:

„На Ваше депутатське звернення від 23.01.09 р. № 511/А-372 повідомляємо, що Глава Секретаріату Президента України В. Балога згідно статті 8 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» надав тимчасову відмову в письмовій формі від державної охорони на період з 27.12.08 р. по 05.01.09 р.

Враховуючи викладене, Управління державної охорони України не має підстав для проведення службового розслідування.”

З повагою, начальник управління В.В. Гелетей

3. Заступника Міністра закордонних справ України:

„На Ваше Депутатське звернення щодо проведення службового розслідування у відношенні посадових осіб Посольства України в Швейцарській Конфедерації за фактом нерозповсюдження ними інформації стосовно інциденту, що стався на швейцарському лижному курорті „Гштаад”, повідомляємо таке.

Порядок проведення службового розслідування та визначення кола осіб, щодо яких проводиться зазначене розслідування, регулюється чинним законодавством України.

Відповідно до Порядку проведення службового розслідування стосовно державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2000р. № 950, службове розслідування проводиться у разі невиконання або неналежного виконання державними службовцями своїх обов’язків, перевищення повноважень, що призвело до людських жертв або заподіяло значну матеріальну чи моральну шкоду громадянинові, державі, підприємству, установі, організації чи об’єднанню громадян, а також у разі недодержання ними законодавства про державну службу, про боротьбу з корупцією та порушення етики поведінки.

Разом з тим інформуємо, що одним з головних завдань Міністерства закордонних справ України є забезпечення системного та комплексного вирішення питань захисту прав громадян України та надання допомоги нашим співвітчизникам, які потрапили у скрутне становище за кордоном.

Крім того, інформація про особу, яка потрапила у скрутне становище або щодо якої стався інцидент, охороняється законом. Відповідно до статті 23 Закону України „Про інформацію”, забороняється збирання та поширення відомостей про особу без її попередньої згоди, за винятком випадків, передбачених законом.

У разі надходження до МЗС України скарги на дії або бездіяльність посадових осіб Посольства України в Швейцарії від громадян України, що постраждали внаслідок пожежі, або їх родичів, а також отримання необхідної інформації від постраждалих, Міністерство оперативно опрацює такі звернення та розгляне питання стосовно проведення службового розслідування.”

З повагою, заступник міністра О.М. Купчишин

4. Адміністрація Держприкордонслужби України

«Мені надіслано відповідь, зміст якої вражає панічним страхом перед Секретаріатом Президента України», – прокоментував представник парламентської групи «Народна Самооборона» Геннадій Москаль своє звернення до Голови Державної прикордонної служби України щодо надання інформації про кількість виїздів, здійснених Главою Секретаріату Президента України В. Балогою до Швейцарії у 2008 та 2009 роках.

Нижче наведено текст відповіді:

„Адміністрацією Держприкордонслужби України уважно розглянуто Ваше звернення про надання інформації щодо перетинання державного кордону України вказаним Вами громадянином України.

Відповідно до ст.ст. 19, 21, 32 та 64 Конституції України, ст.ст. 23, 28, ч. З ст. 31, ст. 37 та п. 8 ч. 2 ст. 47 Закону України „Про інформацію”, а також згідно з роз’ясненнями Міністерства юстиції України №№ 1066-0-33-09-18 і 11-34/130, вирішуючи питання про надання, на вимогу народних депутатів України інформації про особу, зокрема про перетин нею державного кордону слід виходити із зазначених вище норм.

Також інформуємо, що згідно з вимогами ч.4 ст. 23 та п.8 ч.2 ст.47 Закону України „Про інформацію” на адресу громадянина зазначеного у звернені, було направлено лист із запитом про надання дозволу на поширення інформації, що стосується його особистого життя, а саме: надання наявної інформації з бази даних „Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України”. Після отримання відповіді від вказаного громадянина Ваше звернення буде вирішено по суті згідно з чинним законодавством України.”

З повагою Голова Державної прикордонної служби України М М. Литвин

За матеріалами Прес-служби Громадянського руху «Народна Самооборона»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *