10 років в’язниці за створення податкової ями

За любов до чужих автографів 10 років в’язниці може отримати підприємець, який створив податкову яму

Понад 10 мільйонів гривень податків та штрафів донарахували податківці області чернівецькому підприємству, яке утворило «податкові ями» за участі одразу кількох фіктивних фірм. На гарячому його керівник упіймався через власну самовпевненість, недооцінюючи вміння податкової служби вправно рахувати державні кошти.

Між тим, фіскальні органи вже давно не перевіряють фінансову звітність на рахівниці чи навіть калькуляторі. Таку складну й марудну роботу, як співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ у розрізі контрагентів, замість людей вельми ефективно виконує комп’ютер.

Саме Система автоматизованого співставлення й виявила, що сформований крутеликом податковий кредит по двох його постачальниках не відповідає їхнім податковим зобов’язанням. Інакше кажучи, ділок просто «намалював» віртуальні валові витрати й «навішав» їх на своїх неіснуючих партнерів, намагаючись витягти у такий спосіб з державної кишені далеко не ілюзорний й до того ж чималенький податковий кредит.

Внаслідок спільної перевірки, проведеної у січні-лютому 2009-го року фахівцями ДПІ у м. Чернівці та ДПА в Чернівецькій області, було встановлено, що дане підприємство уклало договори з двома субпідрядниками з Одеської області. Згідно актів прийому робіт та податкових накладних, одна з фірм буцімто виконала ряд будівельних робіт, інша – постачала будівельні матеріали. На підставі цих документів суб’єкт господарювання сформував валових витрат на 12 мільйонів гривен та податкового кредиту по ПДВ на 2,4 мільйона гривень по одному зі своїх «партнерів» та на 1,2 мільйона гривень та 241 тисячу гривень – по іншому.

Та виявилося, що обидві фірми-примари не володіють основними фондами для здійснення відповідної господарської діяльності, а у штаті кожної числиться лише по одній особі. Саме їх підписи стоять на прибутково-видаткових та податкових накладних, проте «директори фірм» не відали про це про це «ні сном, ні духом». Відтак експертизою науково-дослідного експертно-криміналістичного центру УМВС України в Чернівецькій області встановлено, що «факсиміле» виконані не даними особами, а іншими людьми, які «треновано наслідували» чужі автографи.

Нині талант видобувати з повітря цілком матеріальні гроші може коштувати підприємцеві позбавлення волі на термін від 5 до 10 років – проти нього порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 212 КК України («Умисне ухилення від сплати податків, зборів»).

За матеріалами відділу супроводження податкового аудиту великих платників податків ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *