Три з чотирьох випадків сліпоти можна попередити!

Тамара Іванівна СЛИВКА – лікар-окуліст з багаторічним стажем, головний дитячий офтальмолог Чернівецької області, завідувачка дитячого очного відділення Чернівецької міської клінічної лікарні №2. Не створює собі модних брендів, але успішно практикуючий і оперуючий офтальмолог

– Завітайте до будь-якого шкільного класу чи до дитсадківської групи: обов’язково побачите дітей в окулярах. Статистика свідчить: таких дітей з роками все більшає.

Загалом у світі нараховується близько 37 млн. сліпих та 124 млн.людей з недостатнім зором.
В Україні понад 100 тис. дітей – інваліди за зором. 1 тис. з них – сліпі.
Щороку в Україні реєструється близько 500 тис. дітей з пониженим зором.
Торік до поліклінік Буковини звернулося майже 9 тисяч дітей з різними хворобами очей.

Не бачу, що на дошці…

Найбільше зустрічається аномалій рефракції (оптичної системи ока), які потребують корекції зору окулярами. Таких серед пацієнтів офтальмологів – майже половина.

Найбільше занепокоєння викликає короткозорість (міопія). Через досить велике шкільне навантаження, наявність комп’ютерів майже в кожній оселі діти молодших класів починають переобтяжувати зір на близькій відстані.

А ще люблячі батьки досить рано дарують дітям мобілки з іграми на крихітному екрані. Все це призводить до різкого «помолодшання» набутої короткозорості. Таких маленьких пацієнтів на обліку в окулістів області майже 3 тисячі.

Іншими словами, 17 з кожної тисячі дітей мають короткозорість. І щороку «армія» короткозорих діток зростає більше як на 1000 осіб: це тих, що звернулися до окуліста. Насправді їх значно більше.

Короткозорість у дитини прогресує до 18-20 років. Головне – своєчасно виявити її на ранніх стадіях, коли вона пов’язана ще тільки з розладами акомодації (пристосування очей до умов «роботи») – тоді й лікування найефективніше.

Батьки повинні занепокоїтися, коли в дитини: різь в очах, сльозотеча, періодичне погіршання зору, болі в очах, нервовий тик. У таких випадках слід обов’язково звернутися до дитячого офтальмолога.

В Чернівцях лікування очних захворювань у дітей проводиться в міській дитячій поліклініці – у кабінеті охорони зору, в дитячій установі № 17 і в очному дитячому відділенні Міської клінічної лікарні №2 (вул. Південно-Кільцева, 1-а)

Сучасна апаратура, що грунтується на комп’ютерних програмах, допомагає відновлювати акомодаційну спроможність очей, збільшувати гостроту зору і зменшувати прогресування вад зору.

Запобігаємо короткозорості:

■ Працювати з комп’ютером дозволяється: дітям 6-7 років – 15-20 хвилин; середнього та старшого шкільного віку – 45-60 хвилин. Відстань від монітора – 50-60 см.
■ У перерві між заняттями з навантаженням на зір діти повинні виконувати вправи для очей: водити очима вверх-вниз, вправо-вліво; дивитися на палець на витягнутій руці, потім вдалину (2-3 хвилини), або просто закрити очі та відпочити.
■ Робочий стіл школяра повинен мати достатнє освітлення зліва, відстань від книги до очей –30 см.
■ Повноцінне харчування, заняття фізкультурою та спортом сприяють зміцненню організму та уповільненню прогресування короткозорості.

Не можу прочитати в зошиті…

Але не тільки діти з набутою короткозорістю турбують лікарів. Є такі вроджені аномалії рефракції, як далекозорість ( гіперметропія), астигматизм, які потребують своєчасного виявлення і корекції окулярами. Коли це не дає бажаної гостроти зору, дитина потребує лікування рефракційної амбліопії у спеціалізованих медичних установах.

Величезну занепокоєність викликають діти з косоокістю. Адже це не тільки косметичний дефект, а значне зниження зору, особливо на оці, яке частіше косить.

Косоокість, яка виникає на одному оці в ранньому віці, приводить до різкого зниження зору – до 2-3% від умовних 100%. Ймовірним наслідком може стати значне обмеження в майбутньому виборі професії та навіть інвалідність за зором.
Крім вродженої, зустрічається також набута косоокість, яка виникає у 2-3 роки і потребує або оперативного втручання, або виправлення окулярами.

Придивіться уважно до свого малюка! Якщо Ви виявили нерівне положення очей на першому році життя або Ваша дитина навіть в окулярах косить, – бийте тривогу і звертайтеся до фахівця.

В області понад 1000 таких дітей. В очному дитячому відділенні Міської клінічної лікарні № 2 щорічно проводиться майже 200 операцій з виправлення косоокості з подальшим орто-плеоптичним лікуванням для підвищення гостроти зору та відновлення зору обох очей.

Дитина народилася недоношеною…

Ще одна серйозна і дуже важлива проблема дитячої офтальмології – вроджені вади розвитку ока, надто успадковані від батьків. Патологія органу зору є спадковою частиною багатьох вроджених генетичних мутацій.

Спадкові захворювання очей становлять понад 50% випадків уродженої сліпоти та слабкозорості, що призводять до інвалідності. Батькам з вадами зору до народження дитини необхідно обов’язково пройти медико-генетичну консультацію.
Особливо актуальною є ретинопатія (недостатність розвитку сітківки очей) недоношених дітей. Вона на другому щаблі у списку дитячих проблем із зором (15%).

У дітей, народжених з масою тіла менше 800 г захворюваність сягає понад 90%. Наприклад, за 2007 в Україні народилося 20 тис. недоношених діток. З них менше 1500 г – 3407. Серед цих діток можна очікувати на понад 200 випадків сліпоти і ще 4-4,5 тис. недоношених дітей потрапляють у групу ризику за цією хворобою.

Ще не так давно глибоко недоношені діти не виживали. Сьогодні неонатологи навчилися доглядати цих дітей. Але в них виникає надзвичайно багато проблем. І одна з них – це ретинопатія недоношених, яка за відсутності своєчасного діагностування та лікування призводить до сліпоти. Таким дітям слід впродовж трьох днів після народження оглянути очне дно, встановити діагноз і направити до Центру ретинопатії Національної дитячої спеціалізованої лікарні ОХМАДИТ для проведення лазерної операції.

Але для діагностування цієї патології потрібен спеціальний офтальмоскоп, який збільшує картину очного дна дитини у 60 разів. Для збирання коштів на цей апарат та інше медичне обладнання в 2009 році буде проведено Всеукраїнську благодійну акцію «Почуйте всі!» на допомогу дітям з вадами зору в рамках співпраці із Всеукраїнським благодійним фондом «Серце до серця». Фінальний тур цієї акції проходитиме на початку травня. Прохання до всіх, хто не байдужий до зору наших дітей, взяти участь у цій акції!

Фахівці рекомендують перевіряти зір в дітей у пологовому будинку, у 3 міс, в 1 рік, в 3 роки, перед вступом до школи і кожні 2 роки в школі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *