«У кожної людини свої зорі…»

«У кожної людини свої зорі…»
Ці слова  Антуана де Сент-Екзюпері, французького письменника, відважного пілота відомі кожному. Так само, як і крилата фраза: «Бути людиною – це відчувати свою відповідальність». Саме і про таку відповідальність розповідає у своїй роботі “Через терни до зірок, або Загін космічних дворняг” Вікторія Угорська.

Міжнародної Олімпіади з історії авіації і повітроплавання ім. О.Ф. Можайського

Вікторія Угорська запрошена  21-23 квітня у Москву на Молодіжний симпозіум, як переможець Восьмої Міжнародної Олімпіади з історії авіації і повітроплавання ім. О.Ф. Можайського,  яка присвячена  50-річчю першого у світі орбітального польоту Ю.О. Гагаріна.

Інформація про олімпіаду

Міжнародна олімпіада з історії авіації і повітроплавання ім. О.Ф. Можайського проводиться щорічно у Москві Російської федерації некомерційним партнерством «Клуб авіабудівників» як організатора олімпіади за участю вищих, середніх і середніх спеціальних навчальних закладів, державних органів і організацій, органів місцевого самоврядування, підприємств і організацій, які виявили бажання брати участь в організації та проведенні олімпіади.

Голова оргкомітету: Попович Марина Лаврентіївна, військовий льотчик-випробувач 1-го класу, професор, Академік ПАНІ, полковник-інженер, 101-кратна рекордсменка світу, Герой Соціалістичної Праці

Медаль, присвячена О. Ф. Можайському, - вища нагорода олімпіади

22 квітня 2010 на засіданні Оргкомітету було вирішено привласнити Олімпіаді наступні назви: “Міжнародна олімпіада з історії авіації та повітроплавання імені О. Ф. Можайського” і починаючи з 2010 року нагороджувати володаря Диплома за 1-е місце медаллю А.Ф. Можайського.

Згідно положення, Олімпіада проводиться для юнаків і дівчат віком  від 12 до 18 років незалежно від  громадянства і місця проживання, які зареєструвалися для участі в Олімпіаді і успішно здали  спеціальні тести. Робоча мова – російська.
Олімпіада проводиться в два тури: заочний (в мережі Інтернет) і очний (у вигляді Молодіжного симпозіуму).

У заочному турі цьогорічної олімпіади взяли участь юнаки і дівчата з 51 регіону шести країн світу, у тому числі  з 9 регіонів України

Список учасників – переможців першого туру:
Андрій Карпов, Російська Федерація, Роман Івахно, Російська Федерація, Василь Волков, Російська Федерація, Максим Храмов, Російська Федерація, Олексій Перемот, Російська Федерація , Олексій Іванов, Російська Федерація , Денис Садертдінов, Російська Федерація , Михайло Калімуллін, Російська Федерація, Владислав Даліщінскій, Російська Федерація , Вікторія Угорская, Україна.

“Через терни до зірок, або Загін космічних дворняг” – так називається робота Вікторії Угорської, учениці 9 класу Чернівецької гімназії №2, члена гуртка «Байт» Чернівецького ОЦ НТТУМ. Науковий керівник: Спориніна Т.Т., викладач інформатики. Ми вдячні за підтримку та консультації Віталію Яценку, завідувачу Чернівецьким музеєм авіації і космонавтики.

Вікторія Угорська і Тетяна Спориніна

«В різні часи, різні епохи, зоряне небо надихало митців, художників, композиторів. Та не лише митців манило небо, ще з давніх давен науковці прагнули пізнати таємниці Всесвіту. Вони відкривали нові зірки, конструювали літальні апарати, щоб наблизитись до давньої мрії – полетіти до зірок.
Це тепер чергове повідомлення про те, що в Космос полетів ще один космічний корабель з екіпажем на борту, викликає зацікавлення лише у вузького кола спеціалістів. А повідомлення у ЗМІ цього літа про те, що 50 років тому – 20 серпня 1960 року в космос успішно полетіли і повернулися назад перші живі істоти – собаки Бєлка та Стрєлка викликало цікавість у покоління, яке пам’ятає часи перших польотів, а більшість і не звернули уваги.
Насправді, першими побували у Космосі cобаки Циган і Дезика в липні 1951 року. Та цей день на відміну від 12 квітня 1961 року не ввійшов в історію людства як початок нової ери в розвитку земної цивілізації, як перший крок у розвитку космічного простору, хоч для цього були всі підстави: живі істоти Землі вперше піднялися на недосяжну до цього висоту – 110 км.
А першою “розсекреченою” собакою стала дворняжка Лайка. “Найкудлатіша , найсамотніша, найнещасніша в світі собака” з білетом в один кінець. Собаки в космос вже не літають. Вони виконали свою місію.
Повністю роботу Вікторії можна прочитати за посиланням:
http://olymp.as-club.ru/publ/raboty_1_go_tura/gotovye_raboty/skvoz_ternii_k_zvjozdam_ili_otrjad_kosmicheskikh_dvogrnjag/6-1-0-303

Вікторія Угорська розповідає про долю космічних дворняг на Всеукраїнському колоквіумі в Ужгороді

З інформацією про проведення Олімпіади  можна ознайомитися на сайті Клубу авіабудівників: www.as-club.ru та на офіційному сайті Олімпіади: www.olymp.as-club.ru .
Під час олімпіади і зараз ми постійно спілкуємося в режимі он-лайн з учасниками олімпіади, з організаторами, консультантами. Щиро вдячні всім і особливо Сергію Гвоздєву та Світлані Александрові.

Деякі фотоматеріали з Сьомої Міжнародній Олімпіада з історії авіації і повітроплавання ім. О.Ф. Можайського, 2010 рік ( Фото відібрані з офіційного сайту олімпіади).

Бажаємо Вікторії Угорській успішного виступу на Молодіжному симпозіумі 21-23 квітня  у Москві!

Тетяна СПОРИНІНА, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі “«У кожної людини свої зорі…»”