Чернівчани, запитуйте І контролюйте!

Щопонеділка, як уже відомо нашим читачам з попереднього числа газети, у чернівецькій мерії відбувається година журналіста. За бажанням останніх туди запрошують тих чи інших керівників міста. Оскільки часопис працює на читача і для читача, пропоную чернівчанам телефонувати до редакції і ставити питання щодо життєдіяльності міста, які їх хвилюють або ж ускладнюють їхнє життя.

Годинне ж спілкування нинішнього понеділка було присвячене таким проблемам.

Туберкульоз є, щеплення нема

У тому, що вакцинації не проводяться стовідсотково, винні не батьки. Хоча й останні не у захваті від необхідності робити щеплення своїм дітям, оскільки бояться ускладнень від них, а точніше – смертельних випадків.
Як повідомив Іван ХОРОШЕНЮК, головний лікар міської дитячої поліклініки, Чернівці систематично, протягом останніх 3-4-х років недоотримують вакцину БЦЖ, яка так необхідна для щеплення новонароджених проти туберкульозу, та вакцину проти гепатиту В. Нею теж вакцинують немовлят у пологових будинках. Як наголосив Іван Іванович, проблема ця – державна. Нині в обласному центрі нещеплено понад 700 немовлят.

На жаль, є питання і з постачанням комплексних полівакцин, які убезпечують малюків від захворювань на кашлюк, дифтерит, поліомієліт тощо. Напруга зростає і через недостатню ревакцинацію дітей шкільного віку. Річ у тім, що 2009-го року міністерство охорони здоров’я взагалі забуло провести тендер на постачання вакцин. Коментарі, як то кажуть, зайві.

На Горече зсуву немає. Майже

У числі №10 «Версій» був опублікований матеріал «Чи сповзе монастир на Горече?» про те, що господарська діяльність (зрубування дерев) чоловічого монастиря на Кемпінгу призвела до зсуву. Як повідомив Володимир БАБЧУК, заступник директора департаменту містобудівного комплексу і земельних відносин, на місце виїжджала комісія. Їй, зокрема, показали ордер на знесення 82-х сухостійних дерев. Крім того, комісія обійшла всі берегозміцнювальні та дренажні споруди, що розташувалися на гектарі землі, яку монастир отримав в оренду до 2051 року. Щоправда, за словами Володимира Григоровича, комісія все ж побачили там невеличкі зсувні процеси. Але монастир уже має документацію на укріплення тих місць.

«Явсон» отримає кошти, коли «замолить» гріхи

Себто усуне всі недоліки, які залишила по собі на вулицях міста. На цьому наголосив Ярослав КУШНІРИК, заступник директора департаменту житлово-комунального господарства. Адже саме ця фірма найгірше виконала роботи до 600-річчя Чернівців. Асфальт, покладений на вулицях Миру, Винниченка, Комунальників почав розвалюватися вже через півроку. Подібна ситуація й на інших вулицях, виконаних цією фірмою. Навіть на тих, де вже плитка й перекладалася, а це вул. 29 Березня і Пумнула.
– Саме тому партачі й не отримають гроші з міського бюджету, аж доки не усунуть недоліки. А це – 240 тис. грн, – наголосив Ярослав Денисович.
До речі, перекласти плитку повинні й на вул. О.Кобилянської.

Списки пообіцяли відкрити

Понад 9 тисяч сімей стоять у черзі на отримання квартир у Чернівцях, – сказав Василь ГУРАЛЬ, заступник директора департаменту ЖКГ. – Тоді як протягом року місто отримує 20-30 квартир, тобто 4% від того, що продається.

Утім, постанова Кабміну «Про доступне житло», яка діяла торік, уже не чинна. Кабмін повинен прийняти таку ж і цього року. Зачекаємо…
Журналісти наголосили, що хотіли би бачити списки людей, які отримують квартири. А це, за словами Василя Борисовича, не є ні проблемою, ні закритою інформацією. Погоджуюсь, для нього, себто для Василя Борисовича, можливо, і так, але насправді зі списками черговиків за прізвищами, а не за кількістю ветеранів війни, соціально незахищених сімей тощо познайомитися більш ніж проблематично. І не тільки пересічному громадянину, а й навіть журналісту.

Аеропорт працює, а рейсів на Київ – катма

Чому? – поцікавилися присутні. «Бо від 27 березня авіакомпанія відмінила дотаційні рейси, – сказав Володимир КАЛИНЮК, директор КП «Аеропорт Чернівці». – Хоча 17 березня був погоджений регламент вильотів. Але вже 23-го надійшло офіційне повідомлення про відмову…

– Наразі інші літаки сідають у Чернівцях і злітають звідси, тож смуга придатна для експлуатації, – наголосив директор летовища.
Бродячі пси та поламані контейнери

860 тис. грн виділено міською владою на відлов і знешкодження бродячих тварин. З ними ведуть боротьбу дві бригади. Про це повідомив Василь ВОРОНЮК, директор КП «Спецкомунтранс». Він також підкреслив, що з довколишніх сіл люди завозять щенят до Чернівців, аби їх не топити вдома…

Завдяки тому, що були підняті тарифи на вивезення сміття, у квітні-травні, за словами Василя Івановича, їхнє комунальне підприємство закупить близько ста євроконтейнерів (на колесах) і майже 80 – квадратних, сміття з яких вивозиться малими машинами.

Вони боролися, а він будував…

А, може, так боролися? Хоча, за словами Олени ПУШКОВОЇ, начальника відділу охорони культурної спадщини Чернівців, ресторан «Сорбона» ставить під загрозу проходження центрального корпусу університету під охорону ЮНЕСКО. Саме тому міська влада і вимагає знести «еклектичну добудову», яка з’явилася нещодавно. Тим паче, що дозвіл давався лише на будівництво літнього майданчика.

Олена Дмитрівна наголошувала, що п. Чесанов брутально ігнорує рішення як громадсько-консультативної ради, так й інспекції будконтролю. Тому всі матеріали вони і передали до прокуратури.

Як на мене, ситуація складається якось дивно. Бо ще пам’ятаю, як обурювалася попервах громадськість і назві ресторану, і самій будові та її розташуванню. З часом усе притерлося – люди звикли. Мабуть, на це і розраховувалося. Аж раптом нині, коли звели нічим не гіршу за основне приміщення добудову, виникли проблеми. До речі, саме ті, про які громадськість говорила з самого початку. Але тоді її чомусь ніхто не чув. Чому? Змінилися політичні акценти?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *