Перевіряльники з ветміліції граються з громадою в піжмурки?

Минулотижнева перевірка ветеринарною міліцією ветлабораторії на ринку «Нижній» зчинила паніку серед реалізаторів м’ясної та молочної продукції, а також невдоволення серед покупців. Спроба кореспондента «Версій» донести до буковинців реальний стан речей, аби не допустити поширення безпідставних чуток, того разу не увінчалася успіхом: перевіряльники відмовлялися називатися, завідувачка ветлабораторії «працювала на території ринку» і не брала слухавки, а всі двері в будиночку адміністрації ринку були замкнені.

Оскільки перевіряльник у цивільному, який не назвав посади і прізвища, рекомендував журналістці звертатися за офіційними коментарями щодо перевірки до прес-служби ГУМВС України в Чернівецькій області, ми скористалися цією порадою. Начальника міліцейської прес-служби за тиждень жодного разу почути не вдалося, відповіді на запитання, записане його підлеглими, ні він, ні інші особи так і не надали.

Не вдалося зв’язатися і з начальником управління ветеринарної медицини в місті Чернівцях Іриною Смоляк, яка курує ветлабораторії чернівецьких ринків – її телефон або не відповідав, або повідомляв, що «вона на об’єкті».

Зрештою, і в секторі ветеринарної медицини не надали вичерпної інформації, але хоча б повідомили, що інформація про перевірку передана до начальника головного управління ветеринарної медицини в Чернівецькій області Бориса Тодорюка.

Головний ветеринар краю виявився більш відкритим до спілкування з пресою. Він підтвердив, що минулого тижня тривала перевірка ветлабораторій ринків – зокрема, й ринку «Нижній». Перевірки проводяться у зв’язку з загрозою поширення хвороби свиней – африканської чуми, яка завдала суттєвої шкоди галузі свинарства, зокрема в Росії. Перевірки державних закладів можуть проводитися без попередження. Тож так і сталося. Окрім цього, перевірка ветміліцією (в якій, до речі, брали участь представники з Києва – чутка, яка ширилася ринком, таки отримала підтвердження), збіглася з перевіркою ДП «Буковинастандартметрології». Така несподіваність перевірок, та ще й їхній збіг спричинили певне хвилювання представників лабораторії. Це певною мірою перенеслося й на реалізаторів і споживачів, пояснив Борис Тодорюк. Хоча цього не мало би бути, і на роботу ринку перевірка не повинна була вплинути (насправді ж м’ясні та молочні павільйони практично закрилися).

За результатами перевірки ветлабораторії виявлені певні недоліки в її роботі, повідомив головний ветеринар краю. На їхнє усунення розроблені заходи, а також підписане розпорядження про посилення відповідальності посадових осіб. Деякі працівники ветеринарної служби області отримали попередження та інші дисциплінарні стягнення за неналежну організацію роботи. Начальник ГУ ветмедицини краю запевнив «Версії» у подальшій прозорості роботи служби і запросив до співпраці.

Ось і вся історія. Якби минулого тижня перевіряльники надали громаді інформацію, не було б жодних чуток і ажіотажу. Але ветміліція (в тому числі й столична), зробивши зі своєї роботи «військову таємницю», вочевидь забула, що працює в інтересах громади і, головне, на податки, які сплачує громада.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *