Жовтневий Ужгород під музику Муціо Клементі…


Ми не привезли з Ужгорода сонячної погоди. У суботу, коли наш потяг прибув додому, в Чернівці, трохи дощило. Як і сьогодні.
Бруківка в Ужгороді теж була мокрою від дощу, як і липи на найдовшій (2 км 200 м) у Європі липовій алеї. Ці липи різних сортів вздовж річки Уж були висаджені ужгородськими гімназистами ще у 1928 році. Під коріння вони клали закорковані в пляшку папірці зі своїми прізвищами. Липова алея розкішна, як і інші дерева в Ужгороді. Чомусь чернівецькі дерева весною формують таким чином, що лишають один стовбур і декілька поодиноких гілок. І можна тільки уявити, скільки зусиль треба цьому спотвореному дереву, щоби весною на ньому з’явилося листя.

Ужгород – одне з найдавніших міст не тільки України, але й Європи. У вересні йому виповнилося 1118 років.

З пішоходного мосту можна спостерігати за дикими качками.
Біля Ужгородського замку.

П’ять днів в Ужгороді – достатньо, щоб виконати програму Всеукраїнського осіннього колоквіуму.
Щоб прогулятися затишними звивистими вуличками Корзо, Волошина, Духновича, Капітульною, Швабською, завітати до різних невеличких кав’ярень, маленьких цукеронь-кондитерських.



Щоб послухати орган у Римо-католицькому костелі св. Георгія або в Ужгородській реформатській церкві.

Або концерт симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії за творами Муціо Клементі. Симфонія № 1, № 2, Увертюра Ре мажор. Концерт для фортепіано з оркестром До мажор.
До 150-ти річчя Єдності Італії 19 жовтня в Ужгороді відбувся вечір італійської музики. Диригенти – Езіо Монті (Італія) та Вікторія Свалявчик – Цанько (Україна). Соліст – Фермо Рошиньо / Італія /. Езіо Монті був диригентом на інавгурації Папи Римського.

Концерт завершився ввечері, невеличкі вуличні ліхтарики освітлювали дорогу на площу Корятовича. За всі дні ми ні одного разу не почули канонаду феєрверків, які лунають майже щодня у Чернівцях з приводу і майже без приводу. Навіть поцікавилися в ужгородців:
-У вас так багато ресторанчиків. Чи дошкуляють мешканцям салюти і феєрверки?.
– Таке буває хіба що на Новий рік.
І весільний кортеж з прив’язаними банками з під пива ми побачили вже у Чернівцях, коли їхали з вокзалу.
А ось велосипеди в Ужгороді є звичними і популярними. Адже велотранспорт і досі залишається найбільш доступним і екологічним видом транспорту. Велосипедна доріжка відкрита у вересні цього року на набережній Незалежності.
«То було так давно…
коли ше на корзо ходили батяри…»
Ці слова з відомої пісні Віктора Морозова про Львів, але Корзо (у перекладі з італійської мови “corso” означає “вулиця, де прогулюються”) – це дійсно та вулиця, якою приємно гуляти і зустрічатися на Хресті, на перехресті Корзо та вул. Волошина.

Ми не зовсім гульвіси, тому повертаюся на колоквіум.

Щороку восени протягом п’яти днів в Ужгороді відбувається Всеукраїнський колоквіум школярів «Космос. Людина. Духовність». Цього року з 17 – 21 жовтня майже 60 юних дослідників, гуртківців обласних центрів НТТУМ, членів МАН з різних куточків України обмінювалися своїми здобутками, пошуковими, дослідницькими та науково-експериментальними матеріалами, практичними роботами. Майбутнім астрофізикам, біологам, астрономам, космонавтам, дослідникам, екологам, програмістам довелося чимало попрацювати, щоб вийти у фінальний етап. Увагу учнів привернули і нетрадиційні способи переміщення та передачі інформації у n- вимірному просторі, медико-біологічні та психологічні аспекти можливостей людського організму на межі виживання та поведінка людини у екстремальних умовах стихії, екологічної катастрофи, космічного польоту, перспективи участі України в міжнародному процесі освоєння космічного простору.

Урочисте відкриття колоквіуму.
Ольга Пашковська виступає з доповіддю "Біоритми життєдіяльності підлітків як критерій готовності до перебування у космічних умовах".
В секції "Лицар духу" успішно виступила Анна-Марія Чижевська.

Крім захисту роботи, учасники колоквіуму проходили різнопрофільне тестування.
Вітаємо переможців Всеукраїнського колоквіуму: Ольгу Пашковську, ученицю 9 класу гімназії №2, яка виборала Диплом І ступеня. Також її захист роботи відмічено як найкращий в секції «Твої можливості, людино». Анна-Марія Чижевська, учениця 10 класу гімназії №1 в секції “Лицар духа” була відмічена також найвищою нагородою – Дипломом І ступеня за доповідь ” Анатичук Лук’ян Іванович – вчений у галузі термоелектричних приладів для космічних програм та технології матеріалів для перетворювачів енергії».

Команда Чернівецької області: Ольга Пашковська (Диплом І ст.), Анна-Марія Чижевська (Диплом І ст.), Тетяна Спориніна( керівник команди).

Якщо вам притаманний азарт дослідника і мандрівника, якщо вас приваблює зоряне небо, якщо ви мрієте про Космос, то колоквіум “Космос. Людина. Духовність.” наближає вас до цієї мрії. Але Земля, на якій ми живемо, завжди буде нам рідніше, ближче і дорожче.

Тетяна СПОРИНІНА,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Жовтневий Ужгород під музику Муціо Клементі…”