3 лютого – 86 роковина від створення Організації Українських Націоналістів

3 лютого ГО «Правий Сектор» організував ходу, присвячену відзначенню 86-ї роковини від дня створення ОУН. Хода відбулася від пам’ятника Тарасу Шевченку і до пам’ятника Буковинському куреню.

OUN01

OUN02

OUN05

3 лютого 1929 р. у Відні на конгресі представників націоналістичних організацій було проголошено про створення Організації Українських Націоналістів (ОУН). ОУН виникла внаслідок об’єднання Української військової організації та Союзу української національної молоді, Легії українських націоналістів та Групи української національної молоді. Концепція ОУН базувалася на пріоритеті інтересів української нації, яка проголошувалася найвищою цінністю. Метою організації стало створення української незалежної, самостійної соборної держави.

ОУН була підпільною організацією. Членами організації були здебільшого молоді люди, які проходили ідеологічний та військовий вишкіл. Основний напрямок своєї діяльності ОУН спрямовувала на підготовку революційного повстання, яке вона здійснювала завдяки політичній просвіті населення, розгортанню бойових дій проти окупантів на етнічних українських землях, постійному розгалуженню та зміцненню структурної мережі Організації. У воєнно-політичній діяльності ОУН орієнтувалася виключно на власні сили та прагнула стати незалежним суб’єктом міжнародної політики.

Яскравим прикладом державотворчої функції ОУН став Акт відновлення Української держави, проголошений у Львові 30 червня 1941 р.
Восени 1942 р. з ініціативи ОУН було створено Українську Повстанську Армію (УПА).
Провідними діячами ОУН були:  Є. Коновалець, С. Бандера, А. Мельник, М. Лебедь, Р. Шухевич, Я. Стецько, О. Гасин, С. Ленкавський.

Інформація з сайту Меморіального музею тоталітарних режимів “Територія Терору”

OUN03

OUN04

OUN06

OUN07

OUN08

OUN09

OUN011

OUN013

OUN014

OUN015

OUN012

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора

TS

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *