Нацбанку дали по Голові

Голова Нацбанку винний у падінні гривні, та його заховала спина Ющенка

Сумнівне рефінансування окремих комерційних банків, невиконання закону про держбюджет, відсутність чіткого узгодження дій Нацбанку з Кабінетом Міністрів, невиправдані коливання курсу національної валюти… Такі основні звинувачення, висунуті в парламенті керівникові НБУ Володимирові Стельмахові на екстреному пленарному засіданні.

Головним же винуватцем у нестабільності вітчизняної валюти народні депутати оголосили президента Ющенка. За постанову про відповідальність глави держави за ситуацію у фінансово-кредитній сфері проголосували 227 депутатів. Не голосували за це «регіонали» та пропрезидентська частина НУ-НС, у тому числі Арсеній Яценюк.

Здоровий глузд проти «кришування»

Притягти президентського протеже – главу Нацбанку Володимира Стельмаха – до відповідальності за курсову політику й низку інших серйозних помилок Верховна Рада намагається ще з минулого року. Проблема в тому, що, відповідно до Конституції й Закону «Про Національний банк України», покарати керівника НБУ, зокрема й звільнити, вищий законодавчий орган уповноважений тільки за відповідним поданням глави держави! А Віктор Ющенко зайняв «принципову» позицію покриття діяльності Стельмаха, до того ж, як вважає багато політиків і експертів, – зовсім не безкорисливо. В ситуації, що склалася, парламенту залишається лише перманентно звертатися до глави держави з вимогою звільнити керівника Нацбанку.

Перше таке звернення з’явилося 26 грудня 2008 року у вигляді постанови ВР «Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності НБУ в період фінансової кризи». На його підтримку проголосували 380 народних депутатів при 425 зареєстрованих у сесійній залі. Стельмахові інкримінувалося незаконне надання пільгових кредитів окремим банкам, що призвело до обвалу гривні. Зокрема, на думку членів парламентської слідчої комісії, кредит на суму 7 мільярдів гривень, наданий банку «Надра», пов’язаному з акціонером «РосУкрЕнерго» Дмитром Фірташем, був виділений на корупційних підставах.

До того ж, як наголошувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, ці гроші пішли на валютні спекуляції, що й призвело до падіння національної валюти, а не на виплату депозитних внесків населенню та поновлення іпотечного кредитування.

Проте, як і передбачалося, належного ефекту парламентська постанова не вчинила. Президент відмовився прислухатися до думки конституційної більшості депутатів усіх без винятку фракцій.

Після різдвяних свят гривню все ще лихоманило. Курс національної валюти знизився до 9 грн. за долар США (хоча, за словами Тимошенко, економічно обґрунтований курс мав би становити 6–6,5 грн. за долар!). 15 січня Верховна Рада вдруге проголосувала за постанову, рішенням якої гарантові рекомендувалося відправити Володимира Стельмаха у відставку. А 21 січня аналогічну пропозицію підтримала більшість членів Кабінету Міністрів.

Варто зазначити, що ще 15 січня народні обранці збиралися звільнити Стельмаха самостійно, на підставі спеціальної постанови ВР України, яку не може ветувати Президент. Однак, чи то у зв’язку з раптовим виходом Стельмаха у відпустку, чи то через недостатню підготовку юридичної бази, це питання так і не було поставлене на голосування.

Остання крапля

Рішення НБУ від 20 січня про виділення тому ж таки банку «Надра» чергового кредиту в розмірі 3 млрд. грн переповнило чашу терпіння народних обранців і членів Кабінету Міністрів. Це змусило Юлію Тимошенко виступити з ініціативою скликання позачергової сесії Верховної Ради. Пояснити ситуацію в сесійній залі парламентарії попросили керівника НБУ й Президента країни.

Як відзначила Тимошенко, рішення про рефінансування прийняте без узгодження з Кабміном, що прямо порушує закон «Про держбюджет на 2009 рік» і тягне за собою кримінальну відповідальність. З цього приводу уряд звернувся до суду з вимогою заборонити НБУ здійснювати дану операцію через її корумпований характер.

Прем’єрка заявила, що рефінансування розраховане було на ті банки, які погодяться подовжити взяті торік аграріями кредити, а також виділити позики під посівну нинішнього року. Замість цього, стверджує Тимошенко, Нацбанк вирішив надати чергову порцію державних коштів у певні фінустанови з метою продовження спекулятивних операцій на ринку валюти.

Буквально за день Блок Юлії Тимошенко зібрав необхідні півтори сотні депутатських підписів за проведення позачергової сесії. Цього разу парламентарії підготувалися до «облоги» Нацбанку ґрунтовніше. Крім постанови про звільнення з посади глави НБУ та його першого заступника, депутати підготували низку законопроектів про внесення змін до законів, які регулюють звітність Нацбанку, й, зокрема, порядок звільнення глави НБУ.

Утім, ні Стельмах, ні Ющенко не прийшли на пленарне засідання, лише підливши масла у вогонь нежартівливих пристрастей. Віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко вважає, що, проігнорувавши запрошення до діалогу з боку парламенту, Президент зайвий раз підтвердив: політика НБУ – це його власна політика. Тож виходить, що, оцінюючи діяльність Національного банку України, парламент має оцінювати й діяльність Президента України!

– Якщо Президент не хоче йти до Верховної Ради, то наступить час, коли Верховна Рада прийде до Президента, – зауважив віце-спікер Микола Томенко.

І час цей настав негайно. Більшістю голосів депутати винесли гарантові «сувору догану», прийнявши постанову про відповідальність Віктора Ющенка за ситуацію у фінансово-кредитній сфері.

«Вечірні Вісті», зі скороченнями

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *