На Буковині – найменша в країні заборгованість за зарплатами

За даними статистики, на кінець 2018 року, якщо порівнювати з роком раніше, помічається прогрес у промисловості, агросекторі й будівництві. Зарплати у цих галузях зростають навіть швидше за ціни, а безробіття загалом зменшується.
Картину псує лише зростання боргів за зарплатами. Офіційні зарплати українців зросли на чверть, але борги за ними теж зросли. Тобто роботодавці не можуть, або не хочуть здійснювати усі належні працівникам виплати.
Станом на 1 січня 2019 року заборгованість по заробітній платі в Україні становила 2,6 млрд грн, це на 11,7% більше, ніж рік тому, повідомляє Державна служба статистики України. Найбільшу суму працівникам винні роботодавці Луганської області (505,9 млн грн), на другому й третьому місцях – Донецька (467,3 млн грн) та Сумська (275,3 млн грн) області.

Найменший борг по зарплаті станом на 1 січня 2019 року у Чернівецькій (139 тис. грн), Закарпатській (3,16 млн грн) та Житомирський (6,3 млн грн) областях.

Як негатив сприймається й зростання імпорту на тлі незмінного експорту. Більше того, експерти пророкують, що 2019-го успіхи будуть ще скромнішими, адже у зростанні ВВП більшає частка агросектору і меншає – промисловості. За словами президента Украналітцентру Олександра Охрименка, 2018-го промисловість України спрацювала майже в нуль: зростання за рік лише 1,1%. Майже не зросло виробництво металів, впала нафтопереробка, зріс імпорт палива, великий мінус дала харчова промисловість.

Тож на тлі зростанні зарплат і надходжень від заробітчан прискориться інфляція до понад 10%.

Найгірше виплачують зарплати у промисловості. Із загальної суми боргів за зарплатами у 2,24 млрд грн понад половину – 1,31 млрд грн – заборгували промислові підприємства

Погано з боргами за зарплатами у транспорті, сільському господарстві, поштово-кур’єрській сфері. Будівельникам повінні віддати 79 млн грн боргів, причому 59 млн з нихї – економічно успішні проекти. Найменші борги з зарплат у мистецтві, спорті, сфері розваг і відпочинку, – повідомляє segodnya.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *