Веренчанська ОТГ: проти логіки та здорового глузду

Та селяни все ж сподіваються хоч на якийсь зиск від «випадкового об’єднання»

 

Яке б об’єднання не уявляли собі свого часу мешканці сусідніх сіл Кіцманського та Заставнівського районів  Веренчанки, Киселева, Борівців та Бабина, – не так сталося, як гадалося. Як підтверджує сайт decentralization.gov.ua, тепер вони у складі однієї Веренчанської ОТГ, відповідно з центром у Веренчанці.

Які конфігурації були можливі раніше, чому не склалися і що отримають мешканці новоспеченої ОТГ від свого нового статусу, – розбиралися «Версії»

Спочатку Киселів і Борівці з Кіцманщини подумували увійти до Ставчанської громади, але  киселівчани захотіли створити свою. Але так і не створили. Подейкують, у Киселева не склалося через бездіяльність сільського голови.  Веренчанка з Заставнівщини тим часом мала входити до Заставнівської громади і була готова на це, але цього також не сталося – Заставнівський міський голова був дуже проти і вставив достатньо палиць у колеса, аби позбутися небажаного села в своїй міській громаді. Село Бабин узагалі мало йти до Кострижівської ОТГ. Але всі терміни спливали, одностайності у прагненнях мешканців цих сіл не було – і тоді вже вольовим рішенням обласної державної адміністрації, яка складала Перспективний план на основі бажань громад (ну або без них) ці села «добровільно-примусово» об’єдналися у Веренчанську ОТГ. Адже, як слушно зазначав чинний Веренчанський сільський голова Володимир Бойчук, «закон про добровільне об’єднання вже діє 5 років, тому  ті, хто хотіли об’єднатись, уже давно об’єднались з тим, з ким хотіли». Звісно, це об’єднання не було геть-таки несподіванкою для мешканців усіх чотирьох сіл. У декого їхню думку все-таки питали, наприклад, у тих же киселівчан. І неважливо, що їхнє «так» звучало дуже невпевнено – головне, що всі почули, що це справді «так». І сталося це цьогоріч 2 лютого в будинку культури Киселева на чергових зборах жителів села. Там виступав уже згадуваний Веренчанський сільський голова Володимир Бойчук, який і  запропонував об’єднатися у спільну громаду.

Пообіцяв відремонтувати дорогу між селами. Більшість присутніх він переконав: 116 людей проголосували за, лише 9 було проти, 1 – утримався. Хоча працівники сільради дивувалися з того, що до Веренчанської ОТГ Киселів включили без жодного документу з сільради – лише після одних зборів, у той час як для бажаного створення Киселівської ОТГ вони неодноразово збирали збори, скликали сільраду, відправляли рішення сесії, збирали документи. Марія Козек, яка головувала на вирішальних зборах, висловила таку думку: «Рішення з приводу підтримки об’єднання, було швидше емоційним, адже ми були засмучені тим, що втратили шанс створити Киселівську ОТГ. Проте ми вважали, що ще маємо час для обговорення, консультацій та остаточного рішення. Тому затвердження Кабміном Веренчанської ОТГ з Киселевом і Борівцями стало для нас дещо несподіваним».

Загалом киселівчани у кулуарах розповідали, що під час зборів їм сказали поставити підписи нібито за те, що вони брали участь у них, а зовсім не за приєднання до Веренчанки. То невже людей просто надурили? Киселівський сільський голова, своєю чергою, пояснював цю ситуацію так: «За цим рішенням мало бути звичайне укрупнення сільрад, без виходу на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом. Адже Киселівська громада не була затверджена у плані. Тож таке рішення було б несправедливе щодо Борівців, та й Шишківці не погоджувалися на це». Сільський голова Борівців Олександр Гордей розповідав, що коли вони дізнались, що Киселівської ОТГ не буде, а село мають приєднати до Веренчанської громади, направляли свої рішення сесії до облдержадміністрації про бажання Борівців приєднатися до Ставчанської ОТГ. Але Борівці внесли у план разом із Киселевом… І хоча за економічними розрахунками Веренчанська ОТГ має бути фінансово спроможнішою, ніж Ставчанська, острах борівчан пов’язаний з іншим: «До Ставчан нам 10 кілометрів по асфальтній дорозі, а до Веренчанки — теж 10 км, але через поле грунтовою дорогою, яку взимку часто перемітає снігом. Та й маршрутки напряму туди не ходять». Саме дорога в питанні Веренчанської ОТГ стала як каменем спотикання, так і головним фактором об’єднання.

Погана ґрунтова дорога від Киселева до Веренчанки – до центру ОТГ, де мешканці громади мають отримувати усі необхідні адміністративні послуги. Адже від Киселева до Ставчан, до яких киселівчани хотіли долучитися раніше, дорога асфальтована. І саме обіцянкою відремонтувати дорогу до центру ОТГ Веренчанський сільський голова спокусив киселівчан на зборах. Володимир Бойчук запевнив, що перший кілометр від Веренчанки до Киселева почнуть асфальтувати вже незабаром, а вже решту – одразу після виборів у жовтні. Ґрунтова дорога буде підсипана щебенем і прогрейдерована, на умовах співфінансування. Зараз триває розробка проєктно-кошторисної документації. Також, Володимир Бойчук зазначив, що планує відрізок дороги 5,5 кілометрів зробити асфальтованим: виходити на фонд регіонального розвитку, і мотивувати необхідність асфальтованої дороги тим, що ця дорога під’їзна до двох опорних закладів. «Я безпосередньо спілкуюся з жителями Киселева і Борівців, – каже п. Бойчук. – Люди не проти, люди за те, щоби покращилося життя».

…Чекати залишилося недовго: все побачимо після виборів.

«ВЕРСІЇ» ЗВЕРНУЛИСЯ ПО КОМЕНТАР ДО ЕКСПЕРТІВ ІЗ ЦИХ ПРОБЛЕМ

«Гарячі точки – результат політичних домовленостей» –

Тарас ПРОКОП, радник з питань децентралізації Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування:

– Швидше за все, таке дещо несподіване об’єднання стало результатом попередніх політичних домовленостей. Ймовірно, це був компроміс, запропонований голові Веренчанської сільської ради в обмін на те, щоб не приєднувати Веренчанку до Заставни: створити свою громаду. Зрозуміло, щоби створити громаду, потрібно приєднати до неї ще інші села. На той час сусідні з Веренчанкою Кадубівці вже відстояли своє право на створення власної окремої громади, і до Веренчанки не було кого приєднувати, крім Киселева і Борівців Кіцманського району. Та це не єдина «гаряча точка» в Заставнівському районі в плані об’єднання в ОТГ. Маємо ще села Дорошівці і Товтри, які приєднали до Вікнянської ОТГ, хоча вони перебувають у безпосередній близькості до Заставни. Є питання і до нового поділу на райони: не логічним, наприклад, було приєднання с. Мамалиги до Дністровського району.

«Об’єднання з порушенням закону» –

Олександр ФИЩУК, депутат обласної ради, екс-голова Чернівецької ОДА, народний  депутат VII скликання ВР:

– Ситуація, що склалася, є дуже плачевною для людей цих сіл. Бо жодної логіки в цьому об’єднанні немає: центром ОТГ мав би бути Киселів, а не Веренчанка. І як можна пояснити, що у 4-х кілометрах від Заставнівської ОТГ розташована Веренчанська та Кадубівецька об’єднані територіальні громади? Так не має бути. Бо, згідно з законом, між центрами ОТГ має бути не менше 20 кілометрів. Крім того, Борівці та інші села взагалі не мають прямого транспортного сполучення з Веренчанкою.  Існує лише гравійна дорога, якою маршрутки не ходять. То  як люди будуть діставатися туди за адміністративними послугами? Ну а село Бабин Заставнівського району розташоване аж за 25 км від Веренчанки!  і живуть там переважно люди поважного віку та й автівки є лише в одиниць. А що буде зі школяриками? Куди їх возитимуть на навчання? Відтак, значно логічнішим було б, як і обіцяли киселівчанам, приєднати Веренчанку до киселівської громади, яка є в перспективному плані. Коли ж цього не сталося, треба було ці села приєднати до Ставчанської ОТГ, із якою вони межують. Та доцільність рішень, на жаль, ніхто не аналізував і не контролював, а бажань людей ніхто не врахував. І тепер область має велику проблему, яку так чи інакше ще доведеться вирішувати.

Діна КОЛІСНИК, студентка кафедри журналістики ЧНУ, спеціально для «Версій»

Від редакції:  Ковалюк не збудував тунель у Чернівцях, то прокладе його від Бабина до Веренчанки? Понад місяць тому в Чернівецькій ОДА відбулася зустріч ініціативної групи з Киселева та Борівців із першим заступником голови ЧОДА Богданом Ковалюком за участі депутата Чернівецької обласної ради Олесандра Фищука та голови сільради Борівців Олександра Гордея. На ній озвучено думку, що Веренчанська ОТГ – це афера двох людей, а саме: веренчанського сільського голови Бойка та першого заступника голови Чернівецької ОДА Ковалюка. Люди відверто, просто в очі сказали Богдану Ковалюку, що він аферист. Бо, мовляв, тільки аферист міг подати такий проєкт на рішення Кабміну! Утім, редакція не настільки категорична. Може, це просто мрія п. Ковалюка відновити проєкт тунелю, який йому не вдалося втілити в життя у Чернівцях? Пригадуєте ту історію, коли Чернівці втратили практично мільйон гривень із наших податків, виклавши/викинувши їх на оформлення проєктно-кошторисної документації 200-метрового тунелю під злітною смугою  КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці»?  Зрозуміло, що депутати потім відмовилися від такого глупства як будівництво цього тунелю. Але ж гроші – майже мільйон – пішли в ніщо! Прикметно, що авторами цієї вибагливої ідеї були депутати Чернівецької міської ради Богдан Ковалюк та Віталій Гавриш. От і подумалося: а може Ковалюк не відмовився від мрії про тунель і хоче прокласти його від села Бабин до села Веренчанка – центру ОТГ? Щоправда, це вже буде не 200-меровий, а 25-кілометровий тунель і то, якщо напрямки, і 30-кілометровий – якщо в об’їзд… Уявляєте велич проєкту?!    Хоча сьогодні не до жартів голові Борівецької сільради Олександру ГОРДЕЮ: – Це недолуге рішення, прийняте облдержадміністрацією, відіб’ється на простих людях. У сніжну зиму з Бабина та й інших сіл не дістатися до центру майбутньої ОТГ ґрунтовими дорогами. А інших там немає. Скільки я не пояснював цього першому заступнику, а відтак і голові ЧОДА , – все дарма. Борівецька сільська рада навіть прийняла рішення про те, щоби вимагати від обласної виконавчої влади звільнення з посади п. Ковалюка – як чиновника, який не розібрався і своїм рішенням нашкодив буковинцям. Та нас ніхто не чує, – підсумував сільський голова.  Отже, питання від редакції: Ні для кого не секрет, що Веренчанська ОТГ створена з порушенням правил. І відомо, хто в цьому винен. Чому тоді чиновник не несе відповідальності за свої рішення? Здається, редакція знає і відповідь на своє запитання: якби свого часу чернівчани спитали з депутата міської ради п. Ковалюка за той мільйон гривень, що був витрачений з його подачі, нинішньої ситуації просто не було б…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *