Як змусити підприємців сплачувати пенсійні внески за своїх працівників

Про те, як у співпраці з відділами Державної виконавчої служби змусити підприємців – юридичних та фізичних осіб вчасно та в повному обсягу сплачувати пенсійні внески за своїх працівників, радилися на спільній колегії Головного управління юстиції  та Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області.

12 червня 2007 року взаємодія двох відомств на рівні області була оформлена юридично спільним наказом Головного управління Пенсійного фонду та Головного управління юстиції  в Чернівецькій області.

Вона має безліч проблем, від ненаходження боржника за зазначеною юридичною адресою до відсутності майна, яке можна було б продати з торгів на користь Пенсійного фонду. Або воно нібито є, та перебуває в паях, у податковій чи банківській заставі. А то й зовсім неліквідне.

Закон про державну виконавчу службу дозволяє непродане майно передавати стягувачеві, але що робитиме Пенсійний фонд з розібраним трактором чи автомобілем без коліс? Інколи є гроші на банківських рахунках, але комерційні банки відмовляються стягувати заборгованість з таких рахунків, посилаючись на внутрішні інструкції. Хоча закон про банки не забороняє примусово стягувати загальнообовязкові платежі. Ще проблема: оголошена процедура банкрутства накладає мораторій на примусове стягнення.

Працівники районних відділів Пенсійного фонду  і відділів ДВС наводили конкретні випадки, коли підприємства перебувають у боржниках по кілька років, нібито не ведуть жодної виробничої та фінансової діяльності, але це не заважає його керівникам зводити будинки та їздити на престижних іномарках у той час, як працівники їхні ледь животіють без зарплати і без сподівання на пенсію. Такі, з дозволу сказати, «боржники в законі», коли приходить час їм самим виходити на пенсію, приносять живими грішми пенсійні внески за себе особисто. І немає жодної юридичної можливості якось розібратися з такими «бідаками».

Усе це, так би мовити, спільні проблеми Пенсійного фонду і ДВС. Але висловлені були й взаємні претензії: у затягуванні термінів провадження виконавчої справи, непотрібній тяганині з боку ДВС – і неналежному оформленні документів на стягнення працівниками Пенсійного фонду, повторних зверненнях тощо.

Проблеми практично однакові для всієї області – власне кажучи, для всієї України: виконується близько чверті виконавчих документів на користь Пенсійного фонду. Чому ж тоді в Сторожинецькому, наприклад районі, стягнення здійснюються на 87% усієї заявленої суми, в Заставнівському та Кіцманському – 12-15%, а в Глибоцькому — взагалі тільки 6%?

Може, справа в підходах до своїх обов’язків, в енергійності виконання, у пошуку та використанні резервів? І потрібна-таки взаємодія між двома відомствами, а не взаємні дорікання?  Саме в це русло направляв дискусію Орест РОСКРУТ, новий керівник відділу ДВС Головного управління юстиції в Чернівецькій області.

Тож і в заключному слові начальник Головного управління Пенсійного Фонду в Чернівецькій області Михайло РОМАНІВ наполягав на тому, щоби працівники обох відомств згадали, нарешті, не про цифри, а про спрямованість на конкретну людину. Загальна сума неплатежів по області складає лише п’яту частину місячної потреби фонду, але за цими цифрами стоїть соціальна проблема. Люди, за яких не вносилися пенсійні внески, втрачають стаж і можливість отримати пенсії. Вони не можуть роками чекати, поки відповідні служби стягнуть недоїмки. Тож, за великим рахунком, від співпраці Пенсійного фонду з ДВС залежить повернути їм вкрадене майбутнє.

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *