Фізкультурно-оздоровчий центр «Sport Life» – не для людей з інвалідністю

Валентина ДОБРИДІНА, голова Чернівецької ОГО інвалідів-візочників «Лідер»:

«Інваліди-візочники обурені дискримінацією»

«Не думала, що настрій мені може зіпсувати будівля, тим паче, така гарна та нова, як фізкультурно-оздоровчий центр із басейном, «Sport Life», по вул. Героїв Майдану. Та після його відкриття до мене звернулося чимало осіб з інвалідністю зі скаргами на недоступність центру. Тому 6 травня активісти «Лідера» завітали до закладу, щоби поговорити з керівництвом стосовно перспектив стати користувачами фізкультурно-оздоровчого закладу, подібного якому в області не має.

З вулиці обладнано ліфт, який може підняти людину у візку до першого поверху центру, є навіть  кнопка виклику працівника, який допоможе це зробити. Тож нас підняли в будівлю, де ми попросили зустрічі з керівником. Натомість розмовляли з менеджером відділу Людмилою, яка щосили намагалася бути люб’язною.

З’ясувалося, що центр не може приймати людей з інвалідністю, бо ні до басейну, ні до спортзалу на інвалідному візку дістатися неможливо. Та менеджер запевнила, що у майбутньому все зміниться і зручності стануть доступними. Хоча коли це буде, невідомо.

Фотографувати у приміщенні нам не дозволили, але ми бачили сходи в роздягальню, які зробити доступними просто неможливо. Хоча менеджер нас заспокоювала й обіцяла, що там усе перебудують…

Хоча й звучало це смішно, та від образи хотілося плакати. Як можна було звести таку шикарну, дорогу будівлю, не врахувавши потреб усіх громадян? Та, зрештою, хто й коли буде все це перебудовувати? Хоча й зрозуміло, що це порушення прав людини, дискримінація людей з інвалідністю.

Оскільки керіІнваліди2вництва на місці не було, ми попросили дати нам Книгу скарг та пропозицій, щоби в ній записати всі наші зауваження. Та з’ясувалося, що такої просто немає. А це – ще одне порушення, за яке, відповідно до ч.1 ст. 156-1 Адміністративного кодексу України – «Порушення законодавства про захист прав споживачів» – передбачається штраф.
До слова, ми не перші люди у візочках, які заходили до центру та висловлювали свої зауваження й претензії.

Та найприкріше знаєте, що? Ігнорування та ще й обман! Адже на початку будівництва цього центру 2 квітня 2015 року наша громадська організація звернулася з інформаційним запитом до мера міста, О. Каспрука, який доручив державній архітектурно-будівельній інспекції України в Чернівецькій області переконатись щодо доступності об’єкту  фізкультурно-оздоровчого центру з басейном, який будується, для маломобільних груп населення. І тепер, переглянувши відповідь за підписом заступника начальника управління О.М.Кіфряка, я зрозуміла, що доступність для мало мобільних громадян була Інваліди3передбачена. Окрім того у відповіді йшлося про те, що вони не мають права перевіряти об’єкт – на це, мовляв, є рішення Кабміну. Та водночас вони розповіли і про електричний підйомник на ганку перед головним входом, і про доступ до відпочинкових зон першого поверху та туалетів. Одне слово, гарно й красиво нас, наївних, обвели довкола пальця, а попросту – надурили. Тож тепер між рядками цієї владної відповіді я вже прочитала: «Інваліди, вже й басейну захотіли? Та навіщо він їм? Хіба вони такі люди, як усі? Це для них надмірна розкіш!»

…Покидаючи центр, я ледь стримувала сльози. Досі вважала, що в нас на Буковині мешкають найбільш толерантні люди.

Валентина ДОБРИДІНА, голова ГО «Лідер»

Від редакції:

У ч. 15 «Версії», надрукувавши репортаж про відкриття  фітнес-клубу «Sport Life» американського зразка, звернули увагу на цю проблему, написавши наступне: «Спортивно-оздоровчий центр обійшовся приблизно у 50 мільйонів гривень. Але грошей на пандуси для чернівчан-візочників не знайшлося».

Хоча товариство з обмеженою відповідальністю «ІП Комфортбуд», місце дислокації якого у Львові, пропагує свій менеджмент, наголошуючи, що має європейський сертифікат якості ISO 9001:2008, а також сертифікат за системою екологічного менеджменту ISO 14001:2004. Та, мабуть, одна справа – говорити і рекламувати себе, а інша – робити. Бо в Чернівцях «ІП КОМФОРТБУД» повністю проігнорував вимоги доступності для маломобільних груп населення. Тож чи варто таким фірмам давати дозвіл на проведення будівельних робіт на такі великі суми?

Щоби переконатися у блюзнірстві ТОВ «ІП Комфортбуд», наведемо їхню рекламу про себе, коханих, на їхньому сайті: «Найголовніша наша турбота – наші клієнти!», «Найкраща наша реклама – наша репутація!». І це тоді, коли вони порушили проектну документацію щодо доступності об’єкту для інвалідів, а саме: не зробили електричні підйомні платформи між поверхами для візочників, не оформили доступ маломобільних груп до відпочинкових зон та басейнів. Гадаємо, після такого цей підрядник не повинен отримувати замовлення на теренах Буковини.

А за державну архітектурно-будівельну інспекцію України в Чернівецькій області просто соромно. Хоча з точки зору закону вона нічого такого особливого і не зробила – дала ж бо  нібито правдиву відповідь. Ось тільки неспеціалісту у справі будівництва важко второпати, що йдеться про доступність тільки на перший поверх. Цього інспекція вирішила не пояснювати. Та існують вищі критерії людських вчинків… Моральні…

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *