Постукайте п’ятами по підлозі

Постукайте п’ятами по підлозі – це продовжить ваше активне життя, врятує від тромбофлебіту і навіть інфаркту

Дивовижна віброгімнастика, запропонована академіком МІКУЛІНИМ, належить до простих – але геніальних – рішень, що їх не пропускала офіційна наука у колишньому СРСР.

У положенні стоячи відірвіть п’яти від підлоги приблизно на 1-2 сантиметри і різко опустіть їх. Таким чином ви женете кров венами, не даєте їй застоюватися. Якщо робити цю вправу багаторазово (30 різких рухів по 5 разів на день), скаржитися на хвороби ніг вам не доведеться.

Видатний фізіолог, майже ровесник Мікуліна, академік Л. А. Орбелі, який свого часу переніс інфаркт, був дуже вдячний Мікуліну за цю ідею, бо завдяки цьому він вилікував своє старе серце, покращивши кровобіг. Адже вправа впливає не лише на великі вени ніг, але й на капіляри, де, здебільшого, й утворюються закупорки. А тільки й треба – стукати п’ятами по підлозі.

Довідково:

МІКУЛІН Олександр Олександрович (1895-1985) – конструктор авіаційних двигунів, головний конструктор Московського авіамоторного заводу. На пенсії Мікулін залишився такою ж невгамовною й творчою людиною, якою був завжди. Він узявся за проблеми збереження здоров’я, запропонував низку нових ідей, частина з яких застосовувалася при санаторному лікування хворих.

Коли міністерство охорони здоров’я СРСР відмовилося видавати книгу Мікуліна з медичної тематики, академік у 76 років вступив до медичного інституту і 1975 року склав на «відмінно» державні іспити. Наступного року він захистив кандидатську дисертацію з медицини за підготовленою ним книгою. Тоді  вона була оприлюднена під назвою «Активне довголіття». Усі свої медичні ідеї Мікулін випробував на собі й, маючи в середині життя серйозні проблеми із здоров’ям, спромігся зміцнити свій організм і досягти 90-річчя.

Із книги «Активне довголіття (моя система боротьби зі старістю)».

Її  можна знайти і в Інтернеті, і в книгарнях. У ній, зокрема, говориться: «Комплекс ранкових фізичних вправ не випадково називають зарядкою. Дійсно, це зарядка бадьорістю, свіжістю, активністю на цілий день. Навіть люди треновані, фізично міцні, коли займаються напруженою розумовою працею, після кількох годин роботи починають відчувати важкість у голові. Мозок втомлюється. Я пропоную нескладну вправу, яку можуть виконувати навіть ті люди, що їм заборонено бігати й швидко ходити. Якщо піднятися на носках так, аби каблуки відірвалися від підлоги лише на 1-2 сантиметри і різко опуститися на підлогу, піддаєшся удару, струсу. При цьому відбувається те ж, що й при бігові чи ходьбі: завдяки клапанам у венах кров отримає додатковий імпульс для руху вгору… Такі струси тіла треба робити не поспішаючи, не частіше одного разу за секунду. Після 30 струсів треба зробити перерву у 5-10 секунд. Жодним чином не намагайтеся підняти каблуки вище ніж на сантиметр-два від підлоги. Вправа не зробиться від цього ефективнішою, а лише призведе до непотрібної перевтоми ступень. Надмірно часті струси так само не мають сенсу. У міжклапанних відтинках вен не встигне накопичитися достатня порція крові, і її хвиля не досягне наступного «поверху» судини…

За кожного заняття треба робити не більше ніж 60 струсів. Робіть їх достатньо жорстко, але не настільки, аби боляче віддавалося в голові. Струси мають бути приблизно такими, що їх природа передбачила при бігові. Тому жодної небезпеки для хребта та хребцевих дисків віброгімнастика не має».

Віброгімнастику можна сміливо зарахувати до лікувальних видів фізкультури

Заняття віброгімнастикою помічні для людей із стоячою та сидячою роботою. Окрім пожвавлення кровообігу в судинах ніг, вона знімає важкість у голові через тривалу й напружену розумову роботу.

Рекомендується віброгімнастика і під час підйому вгору. Ці хвилинні вправи варто робити через кожні 150-200 м підйому.

Якщо постійно виконувати ці вправи, венозні клапани перестають бути «тихими заводями». Відтак – це ефективна допомога у профілактиці та лікуванні цілої низки хвороб внутрішніх органів, засіб для запобігання тромбофлебіту і навіть інфаркту.

Свого часу до Мікуліна звернувся з листом видатний астрофізик, академік В.А. Амбарцумян:

«Дорогий Олександр Олександрович! У період між 1966 и 1969 роками я кілька разів страждав на тромбофлебіт. 1969 року після лікування тромбофлебіту в лікарні я став застосовувати запропонований Вами метод вібраційної гімнастики, коли хвороба ще не зовсім відійшла. Після 2-3 місяців застосування цього метода пройшли всі наслідки попередньої недуги. Після цього в мене вже 2 роки не було тромбофлебіту. Мені здається, що запропонований вами засіб дійсно допомагає запобігати проявам тромбофлебіту…».

Додаткові поради від академіка Мікуліна:

по-перше,займаючись віброгімнастикою, стискайте міцно щелепи;

по-друге, не стукайте п’ятами посередині кімнати, краще робити це у дверному отворі, аби не спричиняти нарікання нижніх сусідів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *