Уроки пожежі на Калинівському ринку

Отже, що сталося: 19 березня о 13:39 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу в секторі продажу килимів Калинівського ринку. До місця виклику одразу були направлені 4 чергові підрозділи Управління ДСНС. Площа пожежі становила близько 1000 м. Гасіння пожежі ускладнювали велика кількість синтетичних виробів і вітряна погода, повідомила прес-служба УДСНС у Чернівецькій області. Пожежу ліквідували о 19:05. До гасіння залучалося 23 одиниці техніки та чоловік особового складу УДСНС.
Люди намагалися врятувати свій крам – утворили живий ланцюг, виносили килими з контейнерів і складали на тротуари узбіч дороги. Допомагали рятувальники, патрульні та перехожі. Підприємцям надали транспорт для перевезення вцілілого товару і безпечні місця для зберігання. За попередніми підрахунками, пошкоджено 57 торгових об’єктів. Власники згорілого краму кажуть, що збитки обчислюються десятками мільйонів гривень.
Адміністрація ринку вирішила не нараховувати плату за користування торговими об’єктами в зоні займання і прилеглій до неї території, тобто у торговому секторі №5.
Керівництво КП МТК «Калинівський ринок» ініціюватиме звернення до Чернівецької міської влади стосовно відновлення пошкоджених торговельних об’єктів за кошти комунального підприємства.
Наступного дня, як відомо, відбулася позачергова сесія міської ради.
Мер запропонував постраждалим від пожежі підприємцям кредит без відсотків, як допомогу. А депутати надали допомогу підприємцям «Калинівського ринку».«За» проголосували 24 народні обранці. Відповідне положення мають затвердити до кінця тижня, тож люди зможуть отримувати компенсацію й розпочинати відновлення своїх робочих місць. За один знищений контейнер нададуть приблизно 150 тисяч гривень.
Документ про надання допомоги наразі готують юридичне управління міської ради та адміністрація ринку, його має затвердити сесія;

Чому сталося: Із цим ще треба розбиратися. Та будь-яка подія має свої причини. Часто-густо ці причини закладаються просто від початку – як гени у дитини до її народження. У цьому ж випадку маю на увазі порушення у проекті та будівництві Калинівського  ринку. Водночас треба визнати, що Бог тримає-таки парасольку над нашим містом: якби пожежа сталася не у понеділок, який є вихідним на ринку, а в робочий, коли на Калинці сотні людей, без жертв не обійшлося б.

Пожежна безпека на ринку від самого початку не відповідала жодним європейським стандартам. Депутатам варто підняти всі документи щодо його будівництва.

Крім того, йдеться про те, що хтось самовільно виконував зварювальні роботи, позичивши у фахівців апарат. Це теж треба з‘ясувати.

Наразі виникає ще кілька колізій і окремих думок, про які на своїй сторінці у Facebook написав політолог, кандидат наук, зареєстрований у Чернівцях як підприємець, Олексій Колесніков.

 

О. КОЛЕСНІКОВ: «Про бариг і про те, як популізм перемагає здоровий глузд

Підприємці Калинки вимагають виплатити їм компенсацію в 120 тис. грн. за кожний контейнер, який згорів під час пожежі. І деякі горе-депутати вже готові їм цю компенсацію виплачувати.

Вибачте, шановні, але жодної копійки з міського бюджету ви НЕ ЗАСЛУГОВУЄТЕ!!! Як, утім, і з державного! Бо побудували ви свої халупи з усіма можливими порушеннями з мовчазної згоди ( і не за «дякую»! – Л.Ч.)адміністрації ринку та міської влади (не тільки нинішньої, а всіх влад, які були в місті). Бо про пожежну чи будь-яку іншу безпеку ви ніколи не дбали, торгуючи у своєму калинівському шанхаї. Бо про страхування товару ви ніколи навіть не замислювалися. Адже єдине, про що ви завжди думаєте, –як зрубати побільше бабла, при цьому нічого не вкладаючи. Це логіка бариг, а не підприємців!!!
Спровокували пожежу, до речі, теж ви, порушивши техніку безпеки. Тож усе, що сталося, – це ваш і тільки ваш ризик, який настав. То чому сьогодні інші платники податків мають перекрити цей ризик, замість того, щоби використати бюджетні кошти на інші потреби???
Це справді горе для тих, хто втратив увесь крам. Але це ваше і виключно ваше горе!!!
І наостанок трохи арифметики: більшість підприємців, які торгують на ринках, перебувають на спрощеній системі оподаткування на І групі і нині платять аж 176,20 грн. на місяць єдиного податку. За рік – 2114,40 грн. Тобто, при нинішній ставці вам треба буде понад 56 років платити податки, аби перекрити 120 штук, які ви просите! Та місту буде дешевше, аби ви взагалі припинили торгівлю. Я вже мовчу про те, що чимало підприємців Калинки взагалі не платять податки у Чернівцях, адже зареєстровані в інших населених пунктах.

Будучи, власне, підприємцем, урочисто обіцяю: якщо бодай копійка з міського бюджету буде виплачена на компенсації, одразу перереєструю ФОП в іншому місті!!! Не хочу, аби мої гроші витрачалися таким чином!

Олексій Колесніков, політолог

Як на мене, Олексій, до слова, наш давній автор, стовідсотково правий. У його емоційному виступі визначені всі хиби та прогалини, що й призвели як до нинішньої пожежі, так і до її сумних наслідків. У житті все взаємопов’язане і ніхто ще не скасовував причинно-наслідковий закон. А можна сказати й простіше: який крок – такий і слід, що зробили та збудували – те й маємо.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *