«Син попросив у Cвятого Миколая білий смартфон»

Не завжди подарункове «меню» наших чад можна виконати. Психолог пояснює: щоби діток не спіткало розчарування, їм слід розповісти про те, що гарних малюків багато, а  святому Миколаю важливо нагородити кожного хлопчика та дівчинку.

 big_507_oboi_devochka_s_podarkom

– Писали з 6-річним сином листа Святому Миколаю, – розповідає чернівчанка Леся Герасименко. – Яким же було моє здивування, коли він вивів друкованими літерами: «Хочу білий смартфон». Ще й додав: «Я тебе люблю», пояснивши: це для того, щоби Святий Миколай виконав його бажання.

Ми з чоловіком у шоці: придбати такий дорогий подарунок – нереально, з іншого боку, минулого року, коли син під подушкою знайшов не такий подарунок, якого просив у листі, розчаровано зауважив: «Напевно, я був недостатньо чемним..» Попри важкі часи, війну (нам самим сьогодні зовсім не до свят), хотілось би не зруйнувати дитині казку…

Що ж робити: бігати магазинами у пошуках іграшок та гаджетів, які «замовили» діти, чи спробувати вчинити інакше?

Ляльки коштують від 30 до 1200 грн, машинки – 20-1000 грн

Кореспондент «Версій» вивчив асортимент чернівецьких магазинів іграшок. Висновок: придбати, наприклад, машинку чи робота можна і за 30 гривень, і за 1000. Усе залежить від магазину. Ми з сином жартуємо, що є крамниці для нас, а є для багатих, куди ходимо як до музею. «Вираховуємо» їх за власною методикою: розглядаємо цінники біля конструкторів. Мінімальна вартість невеличкого конструктора (літачка, машинки) фірмового виробника, рекламу якого цілодобово «крутять» на ТБ – 150 гривень. Такий же, але китайського виробництва, в іншому магазині можна придбати за 35-50 гривень.

Тобто все залежить від розміру гаманця. Є гроші – можна придбати й дитячу залізницю за 1200 гривень (бюджетний варіант – 200-300 гривень), і чарівну фею, яка літає, за тисячу гривен чи ляльковий набір (принцеса та палац) за приблизно таку ж суму.

Не менший вибір іграшок «бюджетного варіанту»: конструктори (30-150 грн), ляльки (30-150 грн), залізниця (80-200 грн).

Для особливо вибагливих на ринку іграшок нові «розробки»: конструктор «Людина» (об’ємна анатомічна прозора модель людини (300-700 грн), мікроскоп з проектором (400 грн), набір для вирощування кристалів (130 грн) тощо.

Ціни на книжечки тішать більше. Принаймні, видань для дітей вартістю 1000 гривень у книгарнях не побачили. В ціновому діапазоні 50-200 гривень можна придбати розкішні книги з чудовими ілюстраціями.

Юлія БОДНАРЮК, «ВЕРСІЇ»

 

«Головне – вірити в казку»

Альона Головіна, практикуючий психолог

– День святого  Миколая – довгоочікуване свято для багатьох дітей. Причому, у цього дитячого свята є особливе навантаження: ідея, що Святий  Миколай принесе подарунки «чемним і розумним діткам». Тобто, якщо для діток – це казка, віра в світле і добре, частина національної культури, то для дорослих – додаткова можливість нагадати нашим чадам про слухняність, повагу до дорослих, важливість навчання…

Чи треба святкувати зараз, у непростий час?

Дуже важливо. Адже багато дорослих проживають і на емоційному рівні транслюють тривогу, невпевненість, острах, злість, гнів – цілу гаму так званих «негативів». Дітки зчитують непрості переживання батьків і самі починають хвилюватися, в них можуть активізуватися страхи, зростати агресивність тощо. Саме тому позитивні емоції, любов та казка можуть подарувати нашим маленьким та більшим діткам відчуття безпеки, стабільності, радості й віри в добро.

Погоджуюсь, не завжди подарункове «меню» наших чад можна виконати. Щоби діток не спіткало розчарування, розкажіть їм про те, що гарних діток дуже багато, а Святому Миколаю важливо нагородити кожного хлопчика та дівчинку. Тому він не може виконати всі бажання одразу. Головне завдання – подарувати багато тепла, ніжності і любові, які живуть тут (доречно показати на ділянку серця).

Окрім подарунків, можна запровадити сімейну традицію: дарувати одне одному подарунки, виготовлені власними руками, що може стати гарним прикладом відповідального та турботливого ставлення до себе й своїх рідних. Крім того, можна залучити дітей до створення подарунків тим, хто цього бажає чи потребує. Так ми переводимо акцент уваги з отримання подарунків на дарування їх тим, кого ми любимо, й вчимо діток бути добрішими.

І, головне, розумні та великі дорослі: вірте в казку самі, знаходьте час та можливості потішити свою «внутрішню дитину», яка живе в кожному з нас. Адже все починається з себе!

 

Що приносить Святий Миколай Вашим діткам?

Іван ГЕШКО, найтитулованіший спортсмен Буковини, батько трьох дітей 7-ми, 5-ти років і 4,5 місяця:

– Святий Миколай завжди  приходить до моїх діток. Приносить машинки, пазли синам. І яке ж свято без солодощів? Обов’язково – солодкий подарунок.

 

Сергій БАБЧУК, керівник прес-служби управління ДСНС України у Чернівецькій області, батько двох дітей 8-ми і 3,5 року:

– Син і донька пишуть листи, і, залежно від їхнього змісту, Святий Миколай приносить подарунки. Син зазвичай просить машинки.

А ще Святий Миколай приносить діткам солодощі: цукерки, шоколадки.

 

Ольга Камська-Ополоник, журналіст газети «Експрес», мама 6-річного сина:

– Ми їздили якось до садиби Святого Миколая. Син розмовляв із ним, розповів віршик. Нещодавно він мені розповів, що Святий Миколай носить хрестик, а Дід Мороз – ні, чим вони й відрізняються. Святий Миколай живе на небі, а Дід Мороз – у Лапландії, їздить на оленях.

Щороку син пише листи Святому Миколаю, в яких багато вигаданого. Наприклад: «Принеси мені костюм людини-павука, але такий, щоби перетворював мене на людину-павука, коли вдягну».

Цього року він замовив робота, який розмовляє, машинку на пульті і …килимок до дитячої кімнати. Ми вирішили розділити прохання: щось принесе Миколай, а щось – Дід Мороз. Я пояснила: «Ти можеш писати багато, але Святий Миколай вибере те, що зможе донести».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *