УКРАЇНЦІ ЧИ НЕ ВПЕРШЕ ГОЛОСУВАЛИ БЕЗ АДМІНРЕСУРСУ. АЛЕ ПОРЯДОК ШКУЛЬТИГАВ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Виборці були активними, стоячи в чергах…

Владу за допомоги героїчного Майдану ми поміняли. Чи змінюємося ми самі? У неділю під час голосування впевнилася: найгірше, що нам заважає – інерція. Значно зручніше, коли позитивні зміни нестиме хтось інший.

Прийшовши на виборчу дільницю, потішилася активністю: люди йшли як на свято, сподіваючись на подальший розвиток завойованого на Майдані. Як у найкращі часи, старі й молоді, цілими сім’ями і з дітьми. Але…

Організація голосування, на мій погляд, – на вкрай низькому рівні. Чого не можна сказати про охорону: на нашій дільниці, окрім міліції, чергувало ще двоє вояків у камуфляжі з написом «УПА» на грудях. Судячи за погонами – прапорщик і старший сержант.

Через непродумане навантаження на членів комісії створилися черги перед деякими столами, а перед іншими було порожньо. Присісти немає де, люди похилого віку стоять у черзі, спираючись на власний ціпок чи на стінку. Багато хто розвертався та йщов. Чи повернеться він до кінця голосування, хто знає? Члени комісії виправдовуються скороченням фінансування і обмеженою кількістю членів комісії.

Судіть самі. На 2240 виборців дільниці №730496 (у приміщенні Регіонцентру) 9 членів комісії, реально за столами  – 7, одна людина веде оперативний облік для звітності. Неважко підрахувати, що за 12 годин голосування кожний член комісії має пропустити 26-27 виборців. Навіть за половинної явки це дуже багато. Обслуговування однієї людини потребує виконання щонайменше 12 послідовних дій: перевірити паспорт, знайти прізвище у двох списках, дати підписатися, заповнити корінці бюлетенів, дати підписатися, відірвати, вручити, віддати паспорт…  – усе за 2 хвилини 18 секунд.

Тож кабіни стоять порожні і спостерігачі явно нудьгують.

А ще треба зауважити, що дехто з членів комісії не надто й надривався: рухалися поволеньки і за момент обслуговування однієї людини ще разів два-три відволікалися, навіть незручно на це дивитися… Щиро кажучи – бардак! Принаймні, на нашій дільниці.

Лариса ДМИТРЕНКО, пенсіонерка-чернівчанка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *