За старе? Чесні вибори з кримінальним душком або Про те, чому треба починати з себе

1336657856

Перші, як ми сподівалися, демократичні й чесні вибори рясніли численними фактамии задокументованих порушень. А свідчать вони про одне: мало поміняти владу, треба змінюватися самим. І перш за все – відмовитися від перемоги на виборах будь-якою ціною. Вочевидь, процес цей буде тривалішим, ніж час, що був нам відведений на підготовку до виборів.

 

 «Підстава» для конкурента. У ніч на 24 травня  (тобто, коли передвиборна агітація була вже заборонена), удеяких мікрорайонах Чернівців розповсюджувалися листівки, на яких кандидат на посаду міського голови Олексій Каспрук зображений разом із кандидатом у президенти Юлією Тимошенко. 24 травня депутати міськради Юрій Ватаманюк та Андрій Кавуля, відкривши у присутності міліції та за рішенням суду приміщення у Чернівцях на вулиці Заньковецької, 23, виявили підпільний склад із такими листівками. Передвиборний штаб О.Каспрука дав пояснення, що таких листівок не замовляв і не поширював.

З’ясовано, що приміщення знімала як суборендар Інга Маковецька, яка раніше деякий час працювала на посаді директора кінотеатру «Чернівці». Нині вона – журналіст телеканалу «Чернівецький промінь», а деякий час працювала в команді кандидата на посаду міського голови Віталія Михайлішина.

 

Фото на пам’ять?На дільниці № 730448 приміщенні Будинку естетики та дозвілля (вул. Шепетівська, 5)спостерігачі почули з кабінки для таємного голосування звук, характерний для фотоаппарату. Коли молодий виборець вийшов з кабінки, спостерігачі запитали його, навіщо він зробив фотофіксацію волевиявлення. – Я не знав, що не можна, це я для себе, відповів порушник.

Потім з кабінки для голосування вийшла молода дівчина з фотоаппаратом, яка надто тривалий час займала цю кабінку. Спостерігачі щодо неї також склали акт про порушення.

Ще одну жінку, яка, ймовірно, здійснювала фотофіксацію волевиявлення, затримати не вдалося: втекла з виборчої дільниці.

 

Спостерігач? Крокуй далі. До дільницю № 730338 у Сторожинці (будинок національних культур, вул. Чернівецька, 11) спостерігача Громадянської мережі ОПОРА взагалі не впустили, змотивувавши це відсутністю його в списку реєстрації, хоча він зареєструвався ще в обід. Але ще цікавішою була реакція голови ОВК територіального виборчого округу №205 Віктора Фіявчука: той сказав, що не може змусити голову ДВК відчинити двері.

 

Почому студентський голос? Студенти ЧНУ, що голосували на виборчій дільниці в гуртожитку №3, не під запис зізнавалися – їм пропонували від 100 до 200 гривень, Про це повідомив представник громадянської мережі ОПОРА Назар Тимощук. За даними ОПОРИ, на цій виборчій дільниці відбувалося фотографування бюлетенів у кабінках для голосування. До того ж, при остаточному підрахунку голосів на цій дільниці на майже третині бюлетнів за кандидата Віталія Михайлішина помічено однакову позначку у правому верхньому куті. Громадські спостерігачі розцінили це як ознаку підкупу виборців.

 

Комісія поспішала додому? На виборчій дільниці № 730354 в селі Годилів Сторожинецького району члени виборчої комісії почали рахувати бюлетені ще до закриття дільниці і не перерахувавши відривні талони. Коли спостерігач від «ОПОРИ» став фотографувати й записувати дії комісії на відео, йому спочатку заборонили це, але згодом дозволили-таки працювати у відповідності до чинного законодавства.

 

Протоколи з колін?У ніч з 25 на 26 травня в приміщенні ОВК 207 спостерігач ОПОРИ зафіксував на відео кілька випадків, коли члени ДВК, у яких через помилки не прийняли з першої спроби протоколи,  не поверталися на свої дільниці, а заповнювали «уточнені» протоколи безпосередньо в приміщенні ОВК, маючи при собі порожні (без цифр) примірники протоколів із заздалегідь проставленими підписами членів комісій. Зафіксовано також випадок із виносом печатки з приміщення виборчої дільниці.

 

Нагадаємо, що на кожне таке порушення існує відповідна стаття Кримінального Кодексу України. Чи переможці знову махнуть на це рукою, як на дрібниці?

 

Підготувала Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *