ЦИФРИ І ФАКТИ: 1,5 МЛН УКРАЇНЦІВ ОТРИМАЛИ «ДОСТУПНІ ЛІКИ». Найгірше поки що програма працює у трьох областях, серед них – Чернівецька

 

Аби «доступні ліки» стали такими для ще більшої кількості людей, МОЗ установило граничну оптово-відпускну ціну ліків для 21-ї міжнародної непатентованої назви (діючої речовини), які відшкодовуються пацієнтам. Ціну розрахували, базуючись на показниках 5 країн-сусідів – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. Для лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню, профільне міністерство установило максимальну роздрібну торговельну надбавку на рівні 15%. Усі ці кроки дозволили розпочати програму без критичних втрат для бюджету. 

За 4 місяці дії програми – від квітня до липня нинішнього року –  майже 1,5 млн громадян і понад 6 тис. аптек узяли участь в урядовій програмі. Тобто в кожній третій аптеці України пацієнти можуть отримати ліки за рецептом від визначених у програмі найпоширеніших хвороб.

Нинішня статистика програми «Доступні ліки» свідчить, що аптеки уже продали ліки за 3,6 млн рецептів і отримали відшкодування 126 млн гривень, що становить 25% від загальної суми виділених на програму в поточному році коштів.

І хоча скептики й далі критикують урядову програму то за дешеві ліки, то за їхню нестачу, реалії свідчать про те, що сотні тисяч українців скористалися нею. Порятунком вона стала в першу чергу для найбідніших верств населення, які часто через брак коштів просто відмовляли собі у лікуванні.

Гарні новини

  1. Від 1 липня 2017 року розпочалося оновлення референтних цін на ліки. Для широкого загалу словосполучення «референтні ціни» нічого не означає, але для українців, які користуються програмою «Доступні ліки», – це зміна якості життя. Адже від серпня до програми зможуть долучитися нові виробники препаратів, окрім наявних у реєстрі 35 фармкомпаній: 20 європейських, 15 українських і 2 світових.
  2. Збільшення коштів на відшкодування вартості ліків. Уряд України пообіцяв виділив додаткові 200 мільйонів гривень на реалізацію програми «Доступні ліки» вже 2017-го, а наступних три роки держава щорічно виділятиме по 1 млрд грн.

Рейтинг виконання програми  в регіонах

Рейтинг регіонів фахівці профільного міністерства відслідковують за такими показниками: кількість аптек, що беруть участь у програмі, використані кошти, виписані рецепти, відшкодовані кошти, кількість осіб, які отримали ліки тощо.

Лідерами програми наразі є Вінницька, Львівська, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Харківська області. Стабільно працює вона у Волинській, Житомирській, Тернопільській та Черкаській областях. У травні активно включилися Київ, Київська та Херсонська області.

Найгірше програма працює у Чернівецькій, Миколаївській і Луганській областях.

Чимало експертів, попри перші пробуксовки, називають проект «Доступні ліки» хорошим сигналом. Якщо профільне міністерство та уряд утримають ситуацію і не дозволять провалити проект, як це сталось з програмою стосовно гіпертензії в минулі роки, держава вже 2018-го побачить результат – зменшення захворюваності і смертності.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *