Центр, який став «каменем спотикання»

images

Скандал, який розгорався навколо центру реабілітації «Особлива дитина», вичерпався саме – і лише – тоді, коли сторони почали розмовляти одне з одним, чути аргументи одне одного і демонструвати готовність іти назустріч один одному.

 Позиція керівництва Центру

Тетяна Закрутна, в.о. директора Буковинського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Особлива дитина»:

– «Особлива дитина» – відновлювально-корекційний реабілітаційний заклад, а не навчальний. На цьому наголошую, оскільки в деяких батьків складається хибна думка, що центр повинен навчати. Ні – лише формувати здатність до засвоєння й використання інформації, в т.ч. до навчання, перебування в суспільстві, здатність робити правильні висновки і правильно діяти.

Є різні види реабілітації: соціальна, психологічна, педагогічна, фізична реабілітація, профорієнтація і медичний супровід. Тільки комплексний підхід і глибоко індивідуалізована, послідовна реабілітація за участі батьків дає найкращий ефект. Процес ефективний тоді, коли він безперервний За межами центру батьки є головними дійовими особами реабілітації їхніх дітей, тож саме в нашому центрі вони отримують необхідні навики, які застосовують надалі.

В Україні діє багато подібних центрів, у чомусь вони подібні, а в чомусь відмінні. Усі намагаються відбирати для роботи найвідоміші вітчизняні і світові методики. Не завжди є можливість застосовувати методики в повному обсязі: нерідко це потребує дорогого обладнання, тривалого, глибокого навчання фахівців, отримання ліцензій. Але можна використовувати певні елементи відомих методик, і ми це робимо – і це також дає позитивний результат.

У нашому центрі, як і належить, працює реабілітаційна комісія, яка засідає двічі на тиждень, проводить прийом пацієнтів і корекцію лікування, оцінює результати курсу лікування. Буває, що батьки вважають якісь прописані їхнім дітям процедури непотрібними, але ми наполягаємо, бо саме поєднання різних засобів лікування є ефективним.

Тут проводяться як індивідуальні, так і групові заняття. Залежно від того, як дитина сприймає іншу, чи є сумісність, чи не заважають вони одна одній, чи органічно поєднуються, – створюються групи. Музико-, казкотерапія, ранкова гімнастика – тільки групові. І діти охоче займаються.

Працюємо на наявній матеріальній базі. Наприклад, у програмі самообслуговування (де навчають дітей одягатися, харчуватися, особистої гігієни) працюють і вчителі-реабілітологи, і асистенти. На старих макетах, які маємо… Заняття різноманітні – арт-терапія, музикотерапія, казкотерапія, глино терапія – адже діти дуже індивідуальні у відхиленнях розвитку, тож одній дитині допомагає одна терапія, іншій – інша. Використовуємо елементи методики Монтессорі – тільки елементи, адже тільки сертифіковане обладнання для застовування методики коштує 30 тис. доларів, а ще недешеве навчання фахівців до рівня отримання ліцензії…

До кінця нинішнього року планується відкриття комплексу соціальної реабілітації «Школа життя». Для цього ще кілька років тому міськрада виділила центрові «Особлива дитина» приміщення площею 501 кв.м. Маємо деякі розбіжності у баченні того, що розташується в цьому приміщенні.

Наразі в медичному центрі хворі дітки можуть перебувати в стаціонарі тільки 14 днів –двічі, максимум тричі на рік. Цього мало для повноцінної реабілітації. Тим більше, якщо йдеться про дітей з віддалених районів, яким не підходить ні денне перебування чи лікування, ні навіть таке короткочасне стаціонарне. Якщо в новому приміщенні запровадимо стаціонар на 20 ліжок, збільшиться термін проходження реабілітації, а отже – і її ефективність

Варто наголосити, що діти з районів насправді мають менше можливостей реабілітації, аніж діти з обласного центру – попри те, що «Особлива дитина» фінансується за рахунок міжбюджетних трансфертів і 75% коштів надходить з районів, а лише 25% – з Чернівців. Як відбувається фінансування? Є контингент дітей у районах, їм держава виділяє субвенцію – на кожний район, відповідно до нормативних показників. Райони чверть коштів переказують в обласний бюджет і три чверті – на утримання центру «Особлива дитина». На сьогодні у нас проходять реабілітацію переважно діти з Чернівців. Для того, аби послуги отримували діти з районів, їхні батьки мусять винаймати квартири чи поселятися в родичів…

Ми розуміємо, що батьки таких діток мають утримувати родину, ходити на роботу, заробляти гроші. Але обов’язок кожної мами – підготувати дитину до самостійного життя. Тож вважаємо державницькою саме таку позицію: дітям необхідно дати все, що можна в цих умовах. Опоненти вважають, що дітьми має займатися обслуговуючий персонал. Але це не реабілітація, а звичайне денне перебування.

Стаціонар забезпечить дітям рівність прав на реабілітацію і виправить порушення у фінансуванні закладу. Адже якщо є структура фінансування, кожен район дає частину коштів і кількість дітей має відповідати структурі фінансування.

Спільно з департаментом ми розробили концепцію розвитку центру, якою передбачено: відкриття кабінету сенсорної інтеграції, сенсорної кімнати, кімнати домоводства, творчої кімнати разом з кімнатою ранньої професійної орієнтації тощо. Експериментально можна запровадити одну-дві групи денного перебування.

Можливостей відкрити подібні групи в районах наразі немає – ні фінансових, ні в плані забезпечення кадрами. У нашого центру можливості унікальні, і ними обов’язково треба скористатися.

Тим часом за кошти обласного бюджету в Чернівцях будується бальнеологічний комплекс, де передбачені басейн, харчоблок, пансіонат готельного типу для приїжджих, там буде забезпечене безбар’єрне (зручне для людей з особливими потребами за архітектурою та обладнанням) середовище. Групи денного перебування можна було б розмістити там.

Позиції чиновників

Єлизавета Пушко-Цибуляк, директор департаменту фінансів облдержадміністрації:

– У центрі «Особлива дитина» не відбувається ні ліквідації, ні реорганізації – лише приведення діяльності у відповідність до Положення. Тут потрібне роз’яснення фінансової сторони питання.

До 2011 р. центр фінансувався з Державного бюджету і працював як державна установа. Від 1 січня 2011 року, після прийняття Бюджетного кодексу, фінансування таких центрів здійснюється відповідно до ст.90 Кодексу центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів і передбачене з обласного бюджету. Так і відбувається в Чернівецькій області. У 2012р. до Закону про реабілітацію інвалідів в Україні внесені зміни, відповідно до Бюджетного кодексу, і чітко визначено, що потреба в державних реабілітаційних установах визначається центральними органами виконавчої влади. Потребу ж в комунальних реабілітаційних установах визначають місцеві органи виконавчої влади і рішення про їхнє утворення приймають органи місцевої влади. Ці рішення приведені у відповідність функціонування Бюджетного кодексу. 2013-го Міністерство соцполітики затверило Типове положення про центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Тож сьогодні маємо ситуацію, коли питання власності має бути приведене у відповідність до Бюджетного кодексу: заклад, який раніше був державним, нині став комунальним. Відповідно до цього статусу він фінансується й управляється. Це не тільки не передбачає зменшення послуг особливим дітям у таких закладах, а й навпаки – їхнє збільшення.

Отже, від 2011-го центр «Особлива дитина» фінансується з обласного бюджету. Жодних коштів з держбюджету – і, відповідно, фінансових порушень – немає. На поточний рік на центр передбачено 2 млн. 376 тис. грн. В тому числі з видатків обласного бюджету – 435 тис. грн. на роботи капітального характеру. 1 млн. 710 тис. грн. надали райони – як співфінансування. Це і є міжбюджетний трансферт, субвенція з районного бюджету до обласного. У двох районах – Кіцманському й Сокирянському – є власні подібні центри, районні.

Оскільки центр «Особлива дитина» займав частину приміщення медичного центру, то наразі робиться ремонт окремого приміщення для його потреб, профінансовано 126,3 тис. грн. Після закінчення робіт і введення корпусу в експлуатацію буде можливість запровадити організаційні заходи, передбачені Положенням.

У медичному центрі теж передбачається розширення. Триває будівництво корпусу, кошторисна вартість якого 12 млн. грн. Хоча 2010-го з 2,5 млн. грн. профінансовано 714 тис., а 2011-го зовсім припинили фінансування. 2012-го з передбачених 10,5 млн. (якби були профінансовані – корпус був би добудований) влада знайшла  тільки 1,2 млн., а 2013-го – профінансували всього 20 тис. грн. (!). У поточному році вже за рахунок фонду регіонального розвитку передбачено 6,5 млн. грн. Саме в цьому корпусі будуть басейн, харчоблок, стаціонарне відділення.

Створення подібних центрів у районах наразі проблематичне, бо потребує додаткового ресурсу. Але воно на часі. Закон про реабілітацію інвалідів передбачає максимальне наближення послуг до місця проживання дитини-інваліда. Поки що рішення про створення таких центрів або фінансування обласного центру приймають райони самостійно.

Не як фінансист, можу лише додати, що робота персоналу в таких закладах надзвичайно важка. І її треба виконувати. У Положенні про центр усе детально прописане.

Олена Верига, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації:

– Усі наші дії спрямовані на те, аби не позбавити дітей того, на що вони мають право. Так, було різне бачення того, що має бути розташоване в новому приміщенні центру «Особлива дитина». З одного боку, стаціонар потрібен, щоби діти з області мали змогу отримати повний комплекс послуг, з іншого, денне перебування – також потрібна річ, передбачена законодавством. Тож ми обговорювали цю проблему з усіма, хто має до неї стосунок, і зрештою дійшли згоди. Поки що запровадимо 1-2 групи денного перебування і стаціонар на 20 ліжок. Наша мета – зберегти все добре, напрацьоване і додати нове.

Жодні пертурбації в документах не вплинуть на кількість і якість послуг, які надаються в центрі. Жодні звільнені площі не можуть бути приватизовані – це визначено законом. Більше того, зараз ми наведемо лад із документами щодо оренди приміщень. Досі договір оренди на все приміщення, яке медичний і реабілітаційний центри займають сьогодні, був у медичного центру. Кабінети обох закладів розташовувалися вперемішку, незрозуміло було навіть, як вони мали би платити за комунпослуги. Зараз передбачається, що вони розділяться і розташуються кожне в окремому крилі, зберігаючи наявний розмір площі. У новому приміщенні договір оренди складатиметься напряму.

Ми вивчали діяльність центру «Особлива дитина», виробили певні рекомендації і доручення для в.о. його директора. Створили наглядову раду при департаменті щодо інтернатних закладів і центрів, будемо приймати рекомендації щодо кадрових питань. Запропонували створити при обох центрах громадські ради, які вирішували б поточні питання, а перед владою ставили вже конкретні завдання і пропонували конструктивні шляхи.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *