Чернівецька Калічанка матиме свій «громадський простір»?

Минулого тижня в бібліотеці на вул. Білоруській зібралися активісти для обговорення ідеї втілення на майданчику перед бібліотекою пілотного демонстраційного проекту «Rethinking public space. Citizens shape their future/Переосмислення громадського простору. Мешканці міста формують майбутнє».

Чернівецька влада не втратила ще надії на те, що громаду упослідженого нею району Калічанка можна згуртувати не лише солодкими депутатськими обіцянками на День Калічанки перед виборами. На щастя, німецькі партнери міськради по проекту взагалі про такі місцеві нюанси не знають, тож, як у відомому радянському фільмі «Чародії», «бачать мету і не бачать перешкод».

Тож небайдужі мешканці району зібралися на презентацію проекту. Його представив Рудольф Греф, провідний фахівець з інтегрованого урбаністичного розвитку міста Чернівців при виконавчому комітеті, СІМ-експерт з інтегрованого розвитку міста. Ідея впорядкувати Калічанку виникла під час зустрічі фахівців з урбаністики з міст Мангайм (Німеччина), Чернівці (Україна) та Кишинів (Молдова) у Німеччині. Навмисно обирали для облагородження місцевості, дещо ізольовані від центру. Йдеться про облаштування майданчику для спілкування – безпечного, доступного для маломобільних груп населення. Поруч планують створити безпечні пішохідні переходи, реорганізувати зупинки громадського транспорту, відкрити простір перед розташованою навпроти церквою, змінити розташування і переобладнати газетний та інші кіоски, оновити вуличне освітлення…

Фінансування проекту буде спільним – німецькою стороною (24 тис. євро) та нашим міським бюджетом (28 тис. євро). Обиратимуть проект для втілення на відкритому конкурсі з пропозицій, які подадуть три команди архітекторів. Та основні надії ініціатори покладають не стільки на кошти, скільки на активність громади і на подальші її дії – з підтримки та раціонального використання створеного. А це можуть бути і відкриті читання, і перегляд фільмів, і долучення як молоді, так і старшого покоління до користування зручним простором.

Наступну зустріч – уже не у вузькому колі, а з широким колом Калічанського люду – планують на квітень. Будемо сподіватися, що мешканці зуміють зосередитися на одному проекті – для початку. А далі вже місто повернеться до Калічанки обличчям повністю, бо наявними нині дорогами і міжбудинковими проїздами важко буде дістатися навіть до найкращого безбар’єрного простору «на районі».

Але то вже буде зовсім інша історія, і німецько-чернівецький проект покладе їй гарний початок.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *