Свято, яке завжди з нами!

Ці хлопці не знають, хто такі «жовтенята», вони не вміють зав’язувати піонерські галстуки і віршиків про лисого бородатого дядю («жил, жив і будєт жить») вони не розкажуть…

DSC_5490

Зате вони добре знають, що таке колядки, щедрівки, маланкові дійства та різдвяні танці!

Різдвяні свята у Чернівцях завершилися маланкуванням і Колядою в музеї просто неба

DSC_5385

Натовпи веселого люду прийшли в неділю, 20 січня, до музею народної архітектури та побуту в Чернівцях на фольклорно-етнографічне свято «Від Різдва Христового до Йордана». Адже тут маланкували та колядували усі райони Буковини, а також гості з сусідніх Івано-Франківської та Тернопільської областей.

– Без перебільшення, у січні 2013 року Чернівці стали зимовою столицею України, на Буковину приїхали тисячі туристів, – заявив перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць.

Журналісти газети «Версії», поспілкувавшись у музеї просто неба із туристами та маланкарями, склали докладну інструкцію, що треба робити під час різдвяних колядок та маланок

DSC_5408

Їсти: бануш із бринзою від баби Катрини, голубці з рибою від тьоті Варі. На десерт – печену картоплю від замурзаного солдата при австрійській польовій кухні часів Першої світової.

Пити: садгірську медовуху, міцну хреновуху, пиво медове, глінтвейн гарячий, червоний!

Вторгувати: битий дзигарок (годинник) у кіцманського жидка за штири рублі та 92 «дольара», в’язану хустку.

Запалити, аби грітися: три куці гірки хмизу Буковинської різдвяної ватри, – нишком.

Ходити: попід руку з файною молодицею довкола дерев’яної церкви та будиночків. У молодиці пірвані колготи й волохаті ноги (дуже волохаті ноги!).

Слухати: під вітряком – троїстих музик, під сценою – сільські пісні й жарти, під пеньком – старого діда.

Танцювати: з циганами та ведмедями. Від вашківецьких гномів триматися подалі!

Кататися: на конях, фірі-каруці-кареті-санках, на сноутюбах з гірки, переповнених тролейбусах.

А ще: замітати сніг із Маланкою, грати у сніжки, гадати на масних циганських картах.

DSC_5474

1989 року на першому святі Маланки в музеї просто неба було всього пять творчих аматорських колективів-інтузіастів.  Нині на святі «Від Різдва Христового до Йордана»  виступили 22 аматорські колективи з районів Чернівецької області, міста Чернівців та з сусідньої Івано-Франківщини. Народні гуляння  о цій порі стали настільки популярними, що на них приїжджають навіть гості із закордону!

Маланкарі розважали чернівчан біля будиночків, а відтак по черзі виходили на сцену й демонстрували свої традиції маланкування та коляди.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Свято, яке завжди з нами!”