Як подолати «післяноворічний синдром»?..

Після свят, особливо новорічних, дуже багато людей впадають у своєрідну постсвяткову депресію. Цієї пори часто почуваємося пригніченими, невдоволеними і дратівливими, залежнимивід почуттів та емоцій. Чи можна цей стан назвати депресією та як його подолати? Про це ми спробували дізнатися у фахівця.

92832894_depresia

До ознак депресії належать: зниження апетиту, порушення сну, щоденне невдоволення, почуття провини, неможливість зосередитися, занижена самооцінка.

–  Але депресія –не просто поганий настрій, це вже певний діагноз, недуги, яку варто лікувати медикаментозно, – зазначає Альона ГОЛОВІНА, практикуючий психолог. – А от стан, у якому людина перебуває після свят, є так званим, станом післяноворічного виснаження.

Причини дискомфортного стану душі й тіла криються в невідповідності між нашими очікуваннями та реальністю. Можливо, в невирішених побутових проблемах, які, найімовірніше, перейшли зі старого року в новий, у почутті провини перед близькими людьми, яким приділяли замало уваги, з усвідомленням того, що життя стало ще на рік коротшим… Саме ці переживання та негативні емоції, а також розбіжності між очікуваним і отриманим і створюють новорічне виснаження, яке люди звикли називати новорічною депресією. Це природний механізм захисту нашої душі від бурхливих переживань і вражень.

З’ясовано, що жінки схильні до депресії вдвічі більше, ніж чоловіки. Жінки з цього стану виходять важко, а от чоловіки з таким виснаженнями справляються або самостійно, або в чоловічій компанії в обіймах міцних напоїв.

Щоби позбутися такої навали негативу, варто зорієнтуватися у власних бажаннях: чого ми хочемо, а чого ні, до чого прагнемо, а чого боїмося. Психолог радить навіть взяти на роботі один день відгулу та відпочити, «повалятися» в ліжку. Декому, навпаки, допоможе  спорт:  весь поганий настрій людина залишить у спортивному залі.

Та головне в тому, що організму слід відпочити від жирної їжі та алкоголю. Фізичні вправи, свіже повітря та сміх також додадуть вам позитивного настрою. Найкращими ж ліками від післяноворічного виснаження є спілкування. А ще – читайте якнайбільше позитивної літератури, дивіться комедійні фільми, частіше посміхайтеся, говоріть компліменти та якомога більше часу проводьте з рідними та друзями.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Як подолати «післяноворічний синдром»?..”