Сергій РОБУЛЕЦЬ: «На часі покращення законодавчої бази та матеріального забезпечення екоінспекції»

Держекоінспекція в Чернівецькій області входить до десятки найкращих. А за показниками в охороні та використанні водних ресурсів – до трійки найкращих екоінспекцій України.

На Буковині нема підприємств, які згубно впливають на довкілля. Та це не означає, що з екологією все гаразд. Порушення законів про довкілля на землях лісового та природно-заповідного фонду, незаконне видобування гравійно-піщаної суміші з річок та заплав, забруднення річок стічними водами, неналежне поводження з побутовими відходами – головні екологічні проблеми краю.

За завдані екології збитки за 9 міс. року інспекцією та в її інтересах виставлено 120 претензій і позовів на суму 1,6 млн грн, а за збитки, завдані державі, сплачено 3,2 млн грн. І 50% від виплачених штрафів і компенсацій йде до сільських, селищних, міських бюджетів, де скоєні порушення.

В судах розглядаються матеріали ще майже на 5 млн грн. Правоохоронним органам за 9 міс. для подальшого реагування і встановлення винних осіб передані 32 матеріали. Відкрито 11 кримінальних проваджень.

За цей час наші інспектори провели 108 перевірок дотримання законодавства у використанні земель водного фонду, зокрема видобуванні гравійно-піщаної суміші. Притягнуті до адмінвідповідальності 83 особи на 13,5 тис. грн.  Загальна ж сума розрахованих збитків становить 8,5 млн грн. Виставлено 65  претензій і позовів на суму 66,8 тис. грн. – сплачено 64 тис. грн. Найбільше фактів самовільного користування надрами фіксується у Кіцманському, Новоселицькому та Сторожинецькому районах.

Непокоїть забруднення поверхневих вод стічними водами підприємств житлово-комунального господарства. Через неефективну роботу очисних споруд у жодному з перевірених підприємств ЖКГ не дотримуються нормативів гранично допустимих скидів забруднювальних речовин у водойми. Бо більшість очисних споруд застаріли. Вони не виконують свою функцію у повному обсязі. Найгірша ситуація з очисними спорудами у Глибокій, Сторожинці, Новоселиці, Хотині й Заставні.

Охорона рослинного світу, в тому числі лісових ресурсів та природно-заповідних об’єктів теж у наших пріоритетах. Зазначу, що стан лісового фонду за таксаційними показниками –  серед кращих у західному регіоні. Та є певні проблеми: за підсумками 48 перевірок до адмінвідповідальності притягнули 188 осіб на суму майже 30 тис. грн. Хоча загальна сума розрахованих збитків становить 660,3 тис. грн. Виставлено 13 претензій на 407, 4 тис. грн, а сплачено – 14 на суму на понад 1,5 млн грн.

На розгляді в судах перебувають матеріали щодо незаконних порубок лісу на суму близько 5 млн грн. Звертаю увагу, що за чинним законодавством перевірки лісових господарств здійснюються  раз на 2 роки, що значно ускладнює виявлення порушень лісового законодавства і запобігання ним, в тому числі незаконним рубкам лісу.

Ще одна серйозна проблема – поводження з відходами. Закон «Про відходи» від 1 січня 2018 року заборонив захоронення на території країни неперероблених побутових відходів. На жаль, у нашій області недостатньо організовано роздільне збирання побутових відходів. Сміттєсортувальний завод у Чернівцях з річною потужністю 120 тис. т не вирішує проблему утилізації та переробки твердих побутових відходів, що спричиняє швидке заповнення полігону. Екологічна свідомість людей ще не досягла належного рівня: досить часто після ліквідації одного несанкціонованого смітника на цьому ж місці виникає новий.

Щоби вирішити нагальні екологічні  проблеми, потрібно покращити законодавчу базу та матеріальне забезпечення інспекції. Одне слово, потрібні спільні зусилля органів влади та громадськості.

Сергій РОБУЛЕЦЬ, головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *