Подорож дитячого колективу за кордон: найважче – вперше

Творчі діти влітку не тільки насолоджуються канікулами. Зазвичай вони поєднують відпочинок з роботою. Учасники народного ансамблю хореографічного мистецтва «НЕОГАЛАКтика», який існує в Чернівцях уже 18 років (художній керівник – Неоніла Галак), де тільки не побував під час канікул у рамках обміну народними культурними традиціями між країнами!

y_32fb8b99

Греція, Сербія, Італія, Іспанія, Франція… У цих країнах колектив брав участь у фестивалях неконкурсного характеру. В Румунії учасники «НЕОГАЛАКТики» вже змагалися у конкурсі: вперше посіли друге місце, а вдруге – перемогли!

Ось  і це інтерв’ю «Версіям» хореограф-постановник колективу Ольга Галак давала просто з фестивалю в Іспанії, де вона сама як танцівниця дорослого колективу бере участь у конкурсі.

Отже, як долаються бюрократичні перепони на шляху дитячих колективів на зарубіжні фестивалі?

– Зазвичай дирекція фестивалю надсилає запрошення на колектив і бронює готель. Далі розпочинається спілкування з консульством. Звісно, у таких випадках виникає безліч запитань, але в консульствах відповідають неохоче, коротко, і кладуть слухавку. Перші поїздки до консульств у нас були найважчими. Після збору пакету документів, бувало, чогось бракувало, тож треба було довозити в Київ.
Найбільше проблем – з дітьми, один з батьків яких перебуває за кордоном. Адже потрібен дозвіл на вивезення дитини, а батько, наприклад, десь в Європі заробляє гроші… Але ми знайшли вихід: батько пересилав письмовий дозвіл. Та це займає час, і якщо поїздка за місяць-два, то лист може і не встигнути. Бувало, що діти через це просто не могли поїхати – а це для них психологічна травма. Або ще гірше – якщо батьки в розлученні або в поганих стосунках, і батько просто «з принципу» не давав нотаріального дозволу на виїзд дитині. Загалом, чим більше займаєшся оформленням документів, тим простіше.

Що пропонують подібні фестивалі учасникам, окрім виступів?

– Можливість побачити іншу країну й активно відпочити. Купання в морі, загоряння на пляжі, прогулянки на катерах, відвідування аквапарків… Чудове дозвілля – за однієї умови: якщо до нього гарно підготуватися і правильно оформити всі документи для подорожі.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Як вивезти дитину за кордон. На відпочинок
– Консультує завідувач сектору інформаційних технологій Управління ДМС України в Чернівецькій області Оксана Мотозюк 

З батьками – у батьківському паспорті

При оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон та одночасному внесенні даних про дітей до закордонного паспорту батьків необхідно написати відповідну заяву, в якій потрібно вказати про внесення даних про дітей.При цьому до органу ДМС подається свідоцтво про народження дітей і квитанція про сплату за  послуги. У разі, якщо неповнолітній, дані якого вносяться до паспортного документу батьків, вже отримав паспорт громадянина України, це документ також подається. За бажання батьків можна не лише внести дані про дитину, а й вклеїти їхні фото. Органи міграційної вклеюють фотокартки дітей у віці від 5 до 18 років. Тому, якщо ваші діти саме такого віку, необхідно також додати до документів фотокартки розміром 35 х 45 мм.

Якщо паспорт для виїзду за кордон у вас уже є  й потрібно лише внести дані дитини та вклейку фотографії дитини, це обійдеться у 18,63 гривень за послуги та 8,5 гривень держмита (за умови формлення документу у звичайному режимі, протягом календарного місяця) та 37,26 гривень плюс 17 гривень держмита (за термінове виготовлення документу впродовж 10 робочих днів).

Якщо ви одночасно оформляєте закордонний паспорт та замовляєте внесення даних про дітей та вклейку фотографії дитини у звичайному режимі, необхідно сплатити 18,63 гривень за послуги, в разі термінового оформлення – 37,26 грн.

Дитина перетинає кордон без батьків

Проїзний документ дитині видають строком на три роки, він має чотири сторінки для проставляння віз і відміток при перетині кордону. Фотографії вклеюють у документ, незалежно від віку дитини, в обов’язковому порядку. Окрім фото дитини, її свідоцтва про народження, квитанцій про сплату держмита і послуг, слід надати ще нотаріально засвідчену згоду обох батьків на видачу документу. Оплата проїзного документу дитини складається з вартості послуг – 30,35 грн і вартості бланку – 19,74 грн.  У разі термінового (впродовж 10 днів) оформлення вартість послуг – 60,70 грн, і вартість бланку – 19,74 грн.

Вибір документа – за батьками

Що обрати – проїзний документ або просто внести дані в батьківський паспорт?  Якщо ваша дитина подорожуватиме світом без вас, то їй потрібний окремий проїзний документ, якщо ж тільки з вами – просто занесіть її дані до свого паспорту. Можна також вчинити і те, й  інше.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *