«Патріотична» риба і дежавю на митниці

Пристойний злодюжка, аби не спійматися, вичікує зручного моменту. І хоча крадіжки з державної кишені обізвали менш прозорим «дерибан», найбільше підходить для нього… реорганізація. Адже під неї, як на війні, усе спишеться… Може, саме це об’єднує нинішні скандали на Буковині.

Знову за рибу гроші?

Не щастить рибоохороні в Чернівецькій області: за два останніх роки її спіткала вже третя реорганізація. До честі буковинських рибоохоронців, їхнього начальника Ярослава Когутяка та голови профкому Чернівцідержрибоохорони Олександра Терещенка, без бою вони не здалися і, об’єднавшися із Чернівецькою обласною організацією ВГО «Свобода», зібрали представників буковинських ЗМІ у Чернівецькому прес-клубі. Поскаржилися, що не мають коли виконувати свої прямі обов’язки, бо третій рік поспіль у пору нересту риби, коли усі сили треба кидати на збереження природних ресурсів Буковини, займаються реорганізацією.

Попри політичну та екологічну риторику, не складно було довідатися, звідки ноги ростуть: все сходиться на земельці. Добрячу ділянку в Дністрівці на Кельменеччині, яка завжди належала Рибоохороні, Кельменецька райрада в обхід законів збиралася «презентувати» приватній структурі.
Не перелічуватиму правопорушення довкола перетворень, «Версії» вже зупинялися на них докладно. Приватною структурою виявився новостворений яхтклуб «Буковинські вітрила». Хто за цим клубом стоїть, не розголосили, запропонували з’ясувати самим журналістам – у якості домашнього завдання…

Натомість, уже відомі імена тих, кого збираються працевлаштувати у Чернівецькому територіальному відділі новоствореного басейнового управління. Професійному іхтіологу Когутяку місце там не світить: на начальника пропонується колишній голова Облагробуду Василь Харабара, його заступником планують призначити відставного пожежника Тараса Рогозу, з іменем якого пов’язують свої не найкращі часи буковинські МНС-ники.

Митарі чи фарисеї?

Навряд чи Голові Держмитслужби Валерію Хорошковському коштувала посади саме історія з митними «перетвореннями» на Буковині, швидше за все – за сукупністю… Новий Голова Анатолій Макаренко розв’язав митний конфлікт на Буковині по-своєму: ліквідував Кельменецьку і Чернівецьку митниці та створив Чернівецьку регіональну митницю. До зони її відповідальності входитимуть митні пости на території всієї області. Вадул-Сіретська митниця, яка існувала понад 60 років, поновлюватися не буде. Новим керівником митного органу на Буковині призначено добре всім відомого генерала Миколу Салагора.

«Версії» вже писали про перипетії того трагічного скандалу. Зрештою, усім зрозуміло, що це була звичайнісінька рейдерська атака, обхідний маневр для усунення з кордону незручної для певної частини можновладців фігури. Одне слово – переділ.

Призначений начальником Чернівецької митниці в грудні минулого року Андрій Андрейків спробував «зберегти обличчя» за самурайським принципом, заявивши про нібито навмисне спричинену автоаварію дорогою до Києва, в якій він отримав травму голови. Своє звільнення він назвав політичним і на шкоду митній справі. Хоча без роботи не залишився: його призначено начальником Виноградівської митниці.

Гірше за все у цій історії – саме митній справі, точніше, громадянам, які створюють бюджет і живуть з нього. Адже, хто зна, що пройшло через кордон, доки його реорганізовували…

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *