Володимир Івасюк. Ідеальне вбивство

… Володя сказав мамі, що йде до консерваторії, і вийшов. Відтоді живим його ніхто не бачив, – згадувала Галина Івасюк-Криса, сестра Володі. Це було 24 квітня 1979 року. Та коли тіло композитора знайшли повішаним у лісі неподалік Львова, експертиза встановила: смерть сталася ще 26 квітня.

Через 30 років після самогубства (за офіційною версією!) В. Івасюка Генпрокуратура України знову відкрила кримінальну справу стосовно його загибелі. На каналі «Інтер» хід слідства оприлюднив відомий адвокат Ігор Фомін.

Як на мене, то найкраще в цьому фільмі – його назва: відповідає дійсності. А решта вкотре переконала в тому, що коли за справу беруться спецслужби, людям звичайним «не світить» ні врятуватися, ні довести своє…

А дивних фактів у справі – як піску в пустелі. Скажімо, тодішня студентка Світлана Примачок бачила Івасюка 3 травня на зупинці в Рівному, про що розповіла тоді друзям. А труп Володі знайшов у лісі під час навчань солдат строкової служби ВПС. Але, як твердять спеціалісти, такі війська там не були дислоковані!

Більше того, тодішній обласний прокурор Борис Антоненко, стверджує, що труп не міг висіти протягом 24 днів, мусів би обірватися. А ще незрозуміло, як Володя виліз на дерево, не забруднивши одягу: тодішній слідчий у цій справі Ярослав Гнатів підтвердив: жодних залишків кори на одязі Івасюка не було.

Натомість історик і знавець спецслужб Юрій Шаповал каже, що не вірить у вбивство Івасюка. І оперна співачка Тетяна Жукова, тодішня близька подруга композитора, стверджує: Володя був мегазіркою, ним гордилися, тож він нікому не заважав!

Так, він не заважав, але лякав, бо весь Союз співав українською. Володя підняв самосвідомість українців на небачену висоту. А саме тоді ще тривали антиукраїнські репресії, розпочаті проти української інтелігенції 1973-74 рр. Навчалася тоді у Львівському університеті і пам’ятаю, як «пачками» відраховували студентів за проукраїнські настрої. Тож усе збігається…

Людмила Чередарик, Версії

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *