Імунітет полюбляє рух і свіже повітря

Щороку 1 березня медична громадськість відзначає Всесвітній день імунітету. Рішення про цю дату прийняте за ініціативою ВООЗ 2002 року з метою привернення суспільної уваги до проблем, пов’язаних з поширенням різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету.

Про імунітет і шляхи його зміцнення говоримо з Галиною КОВАЛЬ, обласним лікарем-імунологом Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення, доцентом кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ.

raz-dva-vzyali-immunitet-podnyali

– Галино Данилівно, ми часто вживаємо слово імунітет, хоча оперуючи ним, не завжди до кінця розуміємо, що воно означає…

– Імунітет – це система чинників та механізмів, спрямованих на підтримку стабільності внутрішнього середовища організму, так званого гомеостазу, в умовах мінливого зовнішнього середовища.

У свою чергу, гомеостаз може порушуватися через потрапляння якихось чужорідних тіл, скажімо, бактерій, вірусів, грибків, гельмінтів тощо або ж через накопичення якихось власних структур у надлишку, наприклад, гормонів, інших біологічних речовин чи накопичення старіючих чи вже відмерлих клітин, які повинні бути знищені імунною системою. Тобто імунна система або імунітет – це система, спрямована на те, щоби, умовно кажучи, підтримувати порядок в організмі, чим би він не порушувався – хоч внутрішніми чинниками, хоч зовнішніми.

Імунітет (від лат. immunitas – звільнення) – це здатність організму зберігати цілісність і сталість свого внутрішнього середовища. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення чужорідних агентів. Таким чином забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Дата Всесвітнього дня імунітету також вибрана не випадково, адже на початку весни проблеми, пов’язані з ослабленням функції імунної системи, проявляються особливо гостро. Як правило, людина замислюється про роль імунної системи і важливість її підтримки лише під час важкої застуди.

Проте вже саме по собі захворювання є наслідком імунної недостатності. Специфіка профілактики полягає в тому, що, запобігаючи або своєчасно корегуючи порушення імунітету, ми запобігаємо виникненню захворювань багатьох органів і систем.

Особливу увагу на стан імунної системи слід звертати жінкам у період вагітності і грудного годування, а також пацієнтам у післяопераційний період або після перенесених захворювань.

– Що зберігає та зміцнює імунітет?

–Імунітет складається з багатьох різноманітних чинників як клітинного характеру, так і речовинного. Тому для того, щоби імунітет функціонував, уся його «армія» повинна перебувати у нормальному стані.

Першочергово – це, звісно, поживні речовини, з яких всі ці речі повинні формуватися та синтезуватися. По-друге – відсутність негативних чинників, тобто, умовно кажучи, організм слід забезпечити всім необхідним і уникати того, що може негативно позначитися на ньому.

– Які ознаки першими повідомляють про зниження імунітету?

Проявами порушень в роботі імунної системи служать часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м’язах, збільшені лімфовузли. Крім того, до явних ознак імунодефіциту належать часті рецидиви або хронізація захворювань. Серед тривожних ознак – порушення сну та часті головні болі, поява висипань на шкірі.

Ознаками того, що імунітет ослаблений, є часті хвороби: для дорослої людини – це 6 разів на рік і більше, для дитини – 8 і більше. Йдеться не лише про інфекційні захворювання, а про всі захворювання протягом року. Якщо набирається за рік до шести нездужань, це перший сигнал того, що в людини ослаблений імунітет. І в цьому випадку слід якнайшвидше звернутися до лікаря.

f_8773545181347530947

– А як зміцнити імунітет?

– Це повинен бути комплекс процедур загального загартування. Та найперше – правильне та здорове харчування, яке повинне містити сирі продукти – овочі, фрукти, бо саме в них містяться ті компоненти, які дуже швидко засвоюються, та їх потребує імунітет. Необхідна кількість жирних кислот – це олії холодного вичавлення, наприклад лляна, гарбузова, горіхова та соняшникова олія. Також риба холодних морів, до прикладу, оселедець – він надзвичайно корисний. Слід вживати молочні продукти: молоко за вмістом імунних компонентів дуже схоже на нашу сироватку крові. А це значить, що воно є ідеальним продуктом для зміцнення імунітету. Звісно, що харчування не повинне містити в собі різноманітні стабілізатори, консерванти й синтетичні продукти. «Хімія» для імунітету – смерть.

Надважлива для імунітету рухова активність, бо рух активізує роботу імунної системи. І однозначно свіже повітря, провітрювання приміщень, адже навіть при ідеальному імунітеті, якщо ви будете перебувати там, де сконцентрована велика кількість збудників, вони переможуть, бо їх більше.

Можна користуватися і народними засобами: ніщо не здатне так сильно зміцнити імунітет, як обливання холодною водою. Робити це треба постійно й регулярно, щоб отримати від процедури максимально корисний ефект. Якщо організм звикне до холоду, то взимку він легше впорається з морозами та застудами. Але починати загартування слід улітку.

Холодної пори пропоную готувати компоти, в яких міститься велика кількість вітамінів. Чаї з м’яти й меліси – також чудові та ефективні для зміцнення імунітету засоби. Ними можна сміливо замінити звичайний чорний чай.

Частіше вживайте цибулю та часник. Це незмінні лідери у профілактиці застудних захворювань і підвищення імунітету.

Дуже корисні свіжі соки з моркви, журавлини, буряка. Для зміцнення імунітету помічні соки червоних відтінків: буряковий, морквяний, гранатовий… Споживайте гарбуз і горіхи, насіння соняшника, Окрім вітамінів А, С, В, у перелічених продуктах, присутні ще й мікроелементи, наприклад, цинк, такий важливий для здорового розвитку кожної людини.

А в сезон не нехтуйте фруктами й ягодами. Саме влітку можна отримати основну дозу корисних речовин, які взимку боротимуться з вірусами та інфекціями у вашому організмі.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

Консультує Михайло ПЕРЕПІЧКА, лікар-дерматолог обласного шкірно-венерологічного диспансеру, кандидат медичних наук, доцент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету:

– Суттєву роль у виникненні й розвитку захворювань шкіри відіграє імунна система, яка в організмі людини виконує низку важливих функцій – захисту від інфекційних чинників, контролю за розвитком алергічних реакцій, у тому числі, й шкіри, а також протипухлинний нагляд.

Варто зауважити, що за умови зниження імунологічної реакції організму, ці захворювання шкіри набувають тривалого хронічного перебігу з поширеним та глибоким ураженням шкіри, які, в свою чергу, важко лікуються.

Однією з ранніх і частих ознак імунодефіциту є грибкові захворювання шкіри та нігтів, важкий перебіг вугрової хвороби. За таких ознак пацієнт неодмінно повинен бути проконсультований не лише лікарем-дерматологом, але й лікарем-імунологом.   

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *