Студент-медик з Нігерії найперше вивчив матюки

– Мене звати Тедді Околі, мені 30 років. Я родом з Африки, Нігерія. Разом з друзями винаймаємо житло у Чернівцях.

Звичайно, дізнався тут багато нового, познайомився із новими людьми, та інколи Україна асоціюється для мене з чимсь не зовсім хорошим. Сумно від цього, але звик казати правду. Втім, думаю, що мав дещо завищені очікування. І тільки тепер я зрозумів, у чому вони є не зовсім виправданими.

unnamed

Та я вдячний і радий тому, що маю. Мені знадобилося приблизно три роки, щоби почати розмовляти українською. Якщо українська мова є державною, важливо її виокремлювати, особливо,коли йдеться про надання російській статусу другої державної. Я вважаю,що громадянин повинен розмовляти мовою країни, в якій живе. У нас удома з цим ще складніше: в Нігерії спілкуються аж на понад 200 мовах, носії яких не завжди розуміють одне одного.

Коли приїхав в Україну, намагався вивчити спершу лайливі вирази, бо вони легше запам’ятовуються. Якось на першому курсі ми цілою ватагою хлопців зібралися гуляти. То була наша перша зима в Україні, ми вперше побачили сніг. З цієї радості ми трохи випили й  забрели далеко за місто, де навіть транспорт рідко ходить. І тут нас здолали втома разом з алкоголем. Врешті, ми попадали в сніг. Це було приємне, незнайоме й водночас дике відчуття. Допоки хтось з перехожих не попередив нас, що в снігу дуже легко замерзнути насмерть. Ми ж цього не знали… Відтоді в мене повністю помінявся гардероб: рятуюсь від холоду теплими речами. До їжі додаю багато червоного перцю, а як зовсім біда, то разом з горілкою.

Люблю готувати. Давно замислююсь над ідеєю ресторану африканської кухні. І при першій-ліпшій нагоді спробую це зробити: а раптом хтось схоче зміцнювати африкансько-українські зв’язки шляхом інвестицій в ресторан.

 Червоне рагу від Тедді Околі

Береш одну цибулину, смажиш її на добре розігрітій сковорідці. Далі вкидаєш попередньо приготовлену пасту. Те все діло постійно перемішуєш 10-15 хв., щоби не підгоріло. Туди ж додаєш перцю, каррі, дрібку солі. Попенредньо відварене куряче філе кладеш шматочками в рагу і заливаєш курячим бульйоном.

Удома в нас цей міні-суп подають і з рисом, і з картоплею. Спробуйте, не пошкодуєте!

Мені подобається святкувати у вас Новий рік, Різдво, Великдень. А ще 8 березня! Люблю подорожувати, об’їздив Київ, Луцьк, Львів, Рівне, Хмельницький. В Одесі на морі був. Якщо ж обирати сувенір, який забрав би з собою додому, то я зупинився б на… дружині. Мені подобаються українські дівчата, вони милі.

Нинішню ситуацію в Україні розумію, бо в Африці теж поширені протестні настрої. Хочу завершити посиланням на африканського лідера Нельсона Манделу: «Боротьба може бути дуже і дуже важкою,але ніколи не варто здаватися. Боротися за права, за себе, за життя». Це, мабуть, ключове у Мандели.

Уляна ДУЛЕБА, Уляна РОМАНЮК, студенти-політологи

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *