Фільм про українців-емігрантів зняли чернівчани

киноЧи багато треба, щоби зняти хороший фільм? Як правило, кілька мільйонів доларів і команда з кількох сотень професіоналів. Проте чернівчани Станіслав ПУЗДРЯК та Віталій СКИГАР відзняли свою документальну стрічку «Immigraniada» самотужки, з бюджетом лише у шість тисяч євро. А нещодавно в одному з кінотеатрів Чернівців відбулася її прем’єра.

Свою назву фільм отримав від однойменної пісні гурту «Gogol Bordello», заснованого українським емігрантом у Нью-Йорку. Картина – про те, як живеться українським заробітчанам і що змусило їх залишити рідні домівки в пошуках кращого життя. Крім Станіслава та Віталія над стрічкою працювали ще двоє: оператор Володимир ЦАРЮК і композитор Владислав БАБЮК. Знімали фільм протягом трьох місяців у шести країнах Європи: Чехії, Франції, Польщі, Італії, Німеччині та, звісно ж, Україні. Загалом у ньому сім сюжетів, де в кожному – близько двадцяти персонажів.
Як правило, ними ставали знайомі творців фільму, однак багатьох зустрічали просто на вулицях. Про свої проблеми заробітчани говорили відкрито. Єдиний виняток – хлопці, які втекли від призову. Більшість емігрантів має доволі песимістичні погляди на майбутнє України. Половина опитаних відповіла, що за жодних обставин не повернеться на Батьківщину. Решта дуже сумують за домівкою, але повернутися поки що не мають змоги. «Ми показали більше сумних історій, ніж веселих», – каже Станіслав Пуздряк.
Наразі планується показ фільму і в інших містах країни. Ведуться переговори щодо його прокату за кордоном.
Аліна ВАВРИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *