Буковина зустріла птахів негодою, а буковинці  – допомогою  

«Ще не вмерли в українців ні душа, ні розум!» – написав один із користувачів соцмереж про ситуацію з порятунком бузьків із морозно-снігової халепи.  

  

Ще минулими вихідними голова Чернівецької облдержадміністрації зателефонував до керівників агропромислових підприємств, а під час понеділкової наради звернувся до екологів та лісівників, аби ті, за допомоги місцевих громад, організували підгодовування лелек, ослаблених далеким перельотом з теплих країв. Бо замість  весни птахи прилетіли в зиму і через скуті кригою ставки не мають доступу до їжі. До того ж, їм дошкуляє сильний мороз, існує загроза, що чимало птахів загине. Та це було зайвим. Буковинці, за велінням душі, від перших хвилин біди кинулися допомагати птахам, а звернення голови хіба що вкотре засвідчило його особисту небайдужість до всього живого.

Так, ще в неділю 18 березня до Чернівецького управління ДСНС звернулись місцеві жителі й попросили долучитися до порятунку птахів. Рятувальники розмістили поблизу лелек солому та підгодували їх (див фото). Так само в Хотинському районі рятувальники прийшли на допомогу бузькові, який замерзав на електроопорі (див. фото).

Наразі за рекомендацією управління екології та природних ресурсів ОДА розчищують землю від снігу на місцях перебування птахів.

Як повідомило Чернівецьке обласне управління лісомисливського господарства, на одному з полів у Садгорі зібралася лелеча зграя. Це помітили помічник лісничого Садгірського лісництва  Чернівецького лісгоспу Михайло Базарський, майстер лісу цього ж лісництва Григорій Антонеску і, разом з головним спеціалістом відділу лісового господарства та мисливства Василем Гав’юком, принесли птахам сіно, корми. Облаштували годівничку. Розчистили від снігу великий майданчик, встелили його сухою травою, щоби лелеки могли перебути холоди. 

Разом з лісівниками рятувати лелек прийшли небайдужі чернівчани – Ірина Цуркан, Ніна та Юрій Яцко з сином Іваном, учнем 4-а класу чернівецької загальноосвітньої школи №38 (на фото).

А ще півтонни рибних відходів відвезли до місць, де осіли птахи, чернівецькі волонтери. Доброчинці з Кіцманщини годували лелек тельбухами. Уже кілька днів м’ясні обрізки і тельбухи, які так смакують лелекам, передає волонтерам ТОВ «УПГ-ІНВЕСТ» (директор Віталій Дудчак), а днями доброчинці Володимир Мошук з Лужан, Віктор Базна з Нижніх Станівців, Леся Герман з Кіцманя, сільський голова Дубівців Микола Орлецький облаштували ще два пункти для птахів – у Дубівцях і Неполоківцях. У Мамаївцях птахів годуть уже кілька днів. Холоди ще тривають, не будьмо байдужими!

  

 

Як допомогти лелекам

Порада професійного орнітолога, знавця лелек, кандидата біологічних наук Віталія ГРИШЕНКА

Перш за все, не намагайтеся їх відловлювати й тягнути додому. У такому випадку до всіх негараздів додасться ще й стрес. Ці птахи цілком здатні пережити кілька днів морозів (зима, зрештою, повернулася не на місяць), аби була їжа. Забирати лелек варто лише в тому разі, якщо їм зовсім непереливки: вони не можуть злетіти, зовсім ослабли тощо. Якщо ж вони почувають себе більш-менш нормально, краще їх не чіпати, а обмежитися підгодівлею. Впіймати здорового птаха нелегко, а от коли його ганятимуть туди-сюди, здоров’я йому не додасться…

Зараз мережею гуляє чимало рекомендацій, як організувати підгодівлю. Хочу звернути лише увагу, що лелеки ковтають їжу цілком. Тож, якщо ви викладаєте їм рибу, вона повинна бути дрібною, велику слід порізати чи порубати. Кілограмового карася (тим більш,  замерзлого) лелека просто не здолає. Найпростіше організувати ефективну підгодівлю свіжою чи мороженою (несолоною!) рибою та м’ясними відходами, наприклад, курячими шийками – недорого і є практично скрізь. 

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *