Від 2020-го коледжі й технікуми будуть закладами передвищої освіти

2019-го коледжі й технікуми востаннє проведуть набір на молодший рівень вищої освіти. Від 2020-го прийом відбуватиметься на рівень фахової передвищої освіти.

Відповідний проект закону Верховна рада ухвалила в  першому читанні, його підтримали 254 депутати. Як пише «Українське право», передбачається, що у коледжах і технікумах студенти отримуватимуть вже не вищу, а фахову передвищу освіту. Він також встановлює нові механізми для управління цими закладами та їхнього фінансування.

Її надаватимуть заклади, які наразі мають ліцензії на підготовку молодших спеціалістів або отримають вже нову ліцензію. Після завершення навчання студенти отримуватимуть дипломи фахових молодших бакалаврів. Натомість більшість навчального часу буде відводитися на здобуття практичних знань, які дозволили б випускнику одразу після завершення закладу працювати й заробляти. Якщо в коледжі студент здобуватиме разом із фаховою повну загальну середню освіту, для отримання атестата він має складати ЗНО на рівні з іншими випускниками шкіл і закладів профосвіти.

Проект відкриває більше можливостей для неперервної освіти дорослих: одна людина за потреби перенавчання зможе отримати кілька фахових освіт за бюджетні кошти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *