Три історії переселенців з черги за продуктовими наборами від “Карітасу”

«Карітас» забезпечує потребуючих переселенців продуктовими наборами

Продукти харчування для вимушених переселенців благодійна організація «Карітас Чернівці» формує в набори і видає від перших днів масштабного вторгнення РФ в Україну. Але потребуючих з кожним днем стає більше. Сьогодні черга до офісу на вул. Героїв Майдану, 109 А була найбільшою за всі попередні 22 дні війни…

У передпокої будівлі «Карітасу» ажіотаж. Двоє працівників організації (за якийсь час їх кількість подвоїли) приймають переселенців, звіряють документи (паспорт з нечернівецькою пропискою і ідентифікаційний номер), видають пакети, в яких є продукти, питна вода, засоби гігієни. З двома людьми спілкуються, ще кілька очікують сидячи на стільчиках. Ще один стілець – у маленькому просторі між двома парами дверей на вході, там також люди. Решта довжелезної черги – на вулиці.

Хто приходить по допомогу – дізнаємося від самих людей з черги.

Питаємо в перших перед входом – виявляється, вони всі з Харкова. Дві старших пані – Олена Василівна і Лариса – подруги, приїхали зі своїми дітьми та онуками, разом їх шестеро. Молода жінка позаду них – Аліна – також з Харкова, також з дітьми. Познайомилися просто тут у черзі, і виявилося, що ще й навіть жили в одному районі – на Північній Салтівці. В районі, який дуже постраждав від обстрілів, тож і житло старших жінок не вціліло…

Наш район дуже обстрілювали, будинок наш зруйнували повністю, немає його, – розповідають жінки і показують фото свого будинку на телефоні.

Мешкають у Чернівцях уже тиждень. Прихисток знайшли у знайомих, які виділили їм кімнатку в своєму приватному будиночку. Там є газ, вода, решта зручностей у дворі. Комусь доводиться спати на підлозі. Про «Карітас» дізналися від волонтера у вайбер-групі – вдячні дуже хорошому волонтеру Богдану, який, кажуть, і постійне житло їм намагається підшукати, і всіляко допомагає. За допомогою прийшли вперше. Якраз від нього приходить повідомлення на телефон, жінки починають обговорювати варіант мешкати в одному із близьких до Чернівців райцентрі.

Аліна тим часом також у пошуку житла – готова винаймати за помірні гроші. Адже досі доводилося ночувати в різних місцях, і коли в гуртожитку діти прокидалися від холоду (а її молодшому всього лише 2,5 роки) – це неприйнятно. Також прийшли за продуктами вперше, раніше отримували допомогу одягом.

Десь у середині черги – молода і зовсім юна жінки, як з’ясовується – мама Оксана і її донька Олександра. Вони з Києва, живуть там у Голосіївському районі і дуже сподіваються, що матимуть куди повернутися. У Чернівцях трохи більше тижня, розмістилися в студентському гуртожитку. В юної Олександри 4-річна дитина, а в Оксани також ще дві молодші доньки – 15 років і 9. Допомога їм дуже на завадить. Олександра перед війною тільки віддала дитину в садок і ще не знайшла роботи, а Олександра, хоч і встигла на роботі отримати матеріальну допомогу, та всі гроші мають здатність закінчуватися. Всю родину до Чернівців привіз чоловік Оксани, але зараз він уже в ЗСУ. «Встиг» потрапити вже під обстріл Яворівського полігону на Львівщині, зараз воює під Миколаєвом.

Про Карітас жінки дізналися в телеграм-каналі гуртожитку, сьогодні прийшли вперше.

Далі в черзі – також дочка з немолодою мамою: Лариса і Зіна. Вони також киянки, але вже мають свою «історію переселенства». У столиці Лариса жила в районі Берестейської, і коли там стало «гаряче» – перебралася до мами і брата в Коростень. Брат саме вивіз дружину з сином-підлітком і 4-місячним немовлям за кордон, сам повернувся. У першу ж ніч після повернення в його будинок «прилетіло». На щастя, обстрілом зруйнувало не ту кімнату, де він спав, але він отримав такий шок, що не зміг навіть зайти у зруйновані приміщення і позбирати вцілілі речі…

Жінки плачуть, коли це розповідають. Не можуть усвідомити, як це можна скидати бомби на житлові райони. Адже їхній приватний сектор, в який влучила бомба, розташований між двома п’ятиповерхівками… Але вважають, що їм пощастило: вони живі, і зараз у більш-менш спокійному місці. Раніше ніколи не було в Чернівцях, а приїхати їм запропонували друзі, які самі тимчасово виїхали. Лариса з дочкою, мамою і племінником живуть у квартирі цих друзів лише за сплату комуналки. Про «Карітас» дізналися, коли реєструвалися як біженці, дівчина-волонтерка надала контакти. По допомогу прийшли вперше.

Місто гарне, і особливо ми вражені тим, як нас підтримали чернівецькі друзі. Правду кажуть, що друзі пізнаються в біді, – каже Лариса.

«Карітас» також у біді цілком переорієнтував свою – раніше переважно освітню – діяльність на служіння потребуючим. Надання допомоги продуктами, засобами гігієни, нічліг, по можливості – житло, соціальна пральня, душ, формування і доставка гуманітарних вантажів у зони активних бойових дій – те, чим зараз служить людям «Карітас Чернівці».

https://www.facebook.com/soqialkakatedra/posts/2970700889859597

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *