Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення –поширена причина виникнення пожеж у побуті в холодну пору року.
Небезпека пічного опалення обумовлюється тим, що кожна піч це джерело вогню. Частіше за усе пожежі відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.
Рятувальники міста Чернівці нагадують основні правила пожежної безпеки яких треба дотримуватись під час експлуатації пічного опалення:
- Димохід печі потрібно очищати від сажі не рідше одного разу на три місяці та безпосередньо перед початком опалювального сезону;
- Забороняється експлуатація печей із тріщинами! Перед використанням печі перевірте її на наявність тріщин, якщо вони є, їх необхідно усунути.
- Комин печі повинен бути оштукатурений та побілений;
- Дверці топкового отвору, повинні щільно замикатись;
- Перед топковим отвором печі на підлозі має бути влаштований металевий лист розмірами 0,7 м. х 0,5 м., якщо такий відсутній, його слід влаштувати;
- Безпечна відстань від печей до меблів складає не менше 70 см, а від топкових отворів – не менше 125 см.
- Не слід сушити і складати на печах одяг, дрова та інші горючі матеріали;
- Піч, димова труба в місцях з’єднання з дерев’яними горищними або міжповерховими перекриттями повинні мати потовщення цегельної кладки – оброблення. Не слід забувати і про потовщення стінок печі.
- Надзвичайно небезпечно залишати розтоплені печі без нагляду або на догляд малолітніх дітей. Не можна застосовувати для розтоплення печей горючі і легкозаймисті рідини.
- Щоб не допускати перекалу печі рекомендується топити її 2-3 рази на день і не довше, ніж по півтори години.
- За 3 години до сну топити піч потрібно припинити.
Будьте відповідальними, зігрівайтесь безпечно!
Чернівецький міський відділ Управління ДСНС України у Чернівецькій області