Професії майбутнього: на кого варто вчитися українцям

Напередодні вступної кампанії, яка розпочнеться з 22 травня, тисячі молодих українців спантеличені вибором майбутньої спеціальності. Як виявилося, зараз в світі існує безліч рейтингів про те, які нові спеціальності з’являться в найближчі 3-5 років.

Згідно з рейтингами, які зараз іменують “Атлас професій”, у багатьох сферах з’явиться як мінімум 2-4 нові спеціальності. Наприклад, в будівництві – виконроб-вотчер. Це фахівець, який використовуватиме в своїй роботі цифрові проекти будинків і відстежувуватиме нові тенденції попиту. Не виключено, що такий фахівець повинен бути в курсі будівництва будівель за допомогою 3D-принтерів.

До 2020 року може з’явитися і спеціальність “проектувальник особистої безпеки”. Ця людина складатиме для клієнта “карту особистих ризиків” – від генетичної схильності до захворювань до ймовірності злочину в його відношенні.

Кілька нових спеціальностей може з’явитися в агросекторі. Наприклад, ГМО-агроном – це фахівець, який займається впровадженням біотехнологічних досягнень і отриманням продуктів із заданими властивостями. У переліках нових професій нерідко вказують і “проектувальника нових тканин” – він проектуватиме нові синтетичні тканини, які “пам’ятатимуть форму”.

У сфері IT, однією з тих, що найшвидше розвиваються, незабаром може з’явитися спеціальність IT-проповідника. У його завдання входитиме просування нових рішень в ті групи, які консервативно налаштовані по відношенню до передових технологій. Серед цих спеціальностей є і ті, які раніше фігурували в фантастичних фільмах. Наприклад, космобіолог.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Професії майбутнього: на кого варто вчитися українцям”