Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО: хто і як може приватизувати житло?

 

Хто має право на приватизацію? Право на приватизацію житлових приміщень з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них. Громадянин України має право приватизувати займане ним житло – безоплатно в межах номінальної вартості житлового чека або з частковою доплатою – один раз.

Не підлягають приватизації: *квартири-музеї; *житлові приміщення, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв; * житлові приміщення, які перебувають в аварійному стані; *квартири (кімнати, будинки), віднесені в установленому порядку до числа службових, а також житлові приміщення, розташовані в зоні безумовного відселення.

Приватизація здійснюється шляхом: *безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 кв.м загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї і додатково 10 кв. м на сім’ю;

*продажу надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов.

Важливо:Право громадянина України на приватизацію займаного ним житла один раз вважається реалізованим, якщо громадянин України повністю використав житловий чек для приватизації житла у державному житловому фонді, і у його власність безоплатно передано в одній чи кількох квартирах (будинках) загальну площу з розрахунку санітарної норми 21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10 кв. м на сім’ю.

Куди звертатися: Приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває державний житловий фонд.

Які потрібні документи? *Оформлена заява на приватизацію; *копія документа, що посвідчує особу; *техпаспорт на квартиру (будинок), житлове приміщення в гуртожитку;

*довідка про склад сім’ї та займані приміщення; * копія ордера про надання житлової площі (копія договору найму жилого приміщення у гуртожитку); *документ, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду (довідка з попередніх місць проживання (після 1992 року) щодо невикористання права на приватизацію державного житлового фонду); *копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації; *заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію.

Кому може бути відмовлено у приватизації? Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

У приватизації може бути відмовлено, зокрема, громадянам, які: *повністю використали житлові чеки; *проживають у приміщенні, яке має статус службового; *проживають у гуртожитках менше ніж 5 років або без правових підстав; *проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання, у зв’язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв’язку з роботою (службою) за контрактом; *мешкають у спеціальних гуртожитках, призначених для тимчасового проживання осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі і потребують поліпшення житлових умов або житлова площа яких тимчасово заселена, або яким немає можливості повернути колишнє житлове приміщення; *потребують медичної допомоги у зв’язку із захворюванням на туберкульоз; *проживають у гуртожитках, які мають статус соціальних на день набрання чинності Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

 Як оскаржити відмову? Спори щодо приватизації квартири (будинку), житлового приміщення в гуртожитку вирішуються в порядку цивільного судочинства.

Чи можна продати або подарувати приватизоване житло? Власник приватизованого житла має право розпорядитися майном на свій розсуд. Він може продати, подарувати, заповісти, здати в оренду, обміняти, закласти, укласти будь-які інші угоди, які не заборонені законом.

За громадянами, які не виявили бажання приватизувати займане ними житло, зберігається чинний порядок одержання і користування житлом на умовах найму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *