Щодо підполковника Тро Буковини відкрито кримінальне провадження

За фактом ймовірного перевищення влади чи службових повноважень командиром 92-го  батальйону 107 окремої бригади Сил територіальної оборони Буковини в неділю, 25 червня, Чернівецька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону зареєструвала кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією ч.5 ст.426-1 КК України. Про це стало відомо після опублікованого у засобах масової інформації рішення Чернівецької районної ради. На цей час встановлюються усі обставини, надається правова оцінка діям військовослужбовця. Здійснення досудового розслідування доручено слідчим Територіального управління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому.

Довідково: санкція статті передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

Примітка. Відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону

* * *     * * *

Нагадаємо передісторію: Поштовхом до розслідування стало опубліковане депутатом райради, військовослужбовцем Артемом Жуком звернення Чернівецької районної ради до Міністерства оборони України, Головнокомандувача Збройних Сил України, Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України, Оперативного командування “Захід”, Чернівецької ОВА, Чернівецької обласної ради щодо командира 92 батальйону 107-ї бригади ТрО підполковника Олександра Марича.

У своєму зверненні автори вказують, що Олександр Марич і помічниця командира з правової роботи лейтенант Курдельчук М.І. перебувають у позастатутних відносинах, що в умовах воєнного стану є проявом непрофесіоналізму. Вони обоє “упереджено ставляться до окремих офіцерів та солдатів, безпідставно їх звинувачують в невиконанні команд, ігнорують нагальні окремі питання особового складу, проявляють особисту неприязнь”. Через це, пише Жук, основні офіцери управління батальйоном від березня усунуті від посад або переведені в інші формування.

Крім того, як зазначається, командир упереджено ставиться до підлеглих й перевищує повноваження. Також ігнорує розгляд рапортів щодо медичних обстежень та відпусток. Йому звинувачують і в маніпуляціях та у тому, що він підробляє документи щодо продовольства батальйону.

За словами деяких військових, така атмосфера в підрозділі зменшує мотивацію служити. Через це більшість з них звільняються або переводяться в інші підрозділи.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *