Відра замість біотуалетів купують для шкільних укриттів у Чернівецькій області

Від 24 лютого до 20 вересня освітні заклади Чернівецької області закупили через Prozorro лише 8 біотуалетів на 34 тис. грн для обладнання укриттів. Натомість у більшість шкіл купували відра з кришками — 275 на 82 тис. грн.

Загалом в Україні придбали 2538 портативних біотуалетів на 12,5 млн грн та 2320 пластикових відер-туалетів на 695 тис. грн — повідомляє проєкт DOZORRO.

Половину портативних біотуалетів купили в Київській області — 1 237 на 6,5 млн грн. На другому місці Львівщина — 185 на 674 тис. грн, на третьому Чернігівщина — 173 на 723 тис. грн.

До слова, наші сусіди закарпатці, як, приміром, і волиняни віддали перевагу зручностям для дітей, себто біотуалетам.

«Можемо припустити, що практично в усіх областях видно далеко не повну картину закупівель туалетів, — пояснює аналітик TI Ukraine Ярослав Пилипенко, — Оскільки ці договори стосувалися облаштування укриттів, замовники мають право підписувати напряму без процедур і оприлюднювати пізніше. Тому, щоби дізнатися точно, що і за скільки купували для школи вашої дитини, радимо написати запит на інформацію».

 За облаштування укриття в закладі освіти відповідає засновник, тобто майже в усіх випадках — місцева рада. Водночас рекомендації ДСНС не містять чітких вимог щодо обладнання вбиралень в укриттях. Єдина вимога — наявність виносних баків для нечистот, що щільно закриваються (для неканалізованих будівель і споруд). Забезпечення приватності в туалетах (ширми або перегородки) теж не є обов’язковими.

Однак батьки можуть повпливати на те, як буде виглядати укриття в навчальному закладі їхньої дитини:

  • перевірити закупівлі на Prozorro;
  • написати запит на ім’я директора школи;
  • закликати директора чи управління освіти профінансувати потреби, які ще не закриті.

Поради, як писати запити, шукати закупівлі на DOZORRO та загалом контролювати фінанси школи, шукайте в посібнику для батьків від ТІ Україна.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи Prozorro, Prozorro. Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *