Спеціальний спелеологічний підрозділ для ЗСУ

Його необхідно створити. З такою пропозицією вийшли до керівництва чернівецькі спелеологи.
Про це «Версіям» розповів кандидат географічних наук, спелеолог Віталій КОРЖИК напередодні професійного свята:

«4 липня – міжнародне свято спелеологів «Всесвітній спелеопост»


Восени минулого року чернівецькі спелеологи мали б відзначити ювілейну річницю – 50 років з часу заснування обласного спелеоклубу «Троглодит». За ці роки спелеоклуб своєю діяльністю довів, що громадська організація специфічного спрямування у своїй діяльності, надто її результатах, здатна зробити більше, ефективніше і корисніше, ніж будь-яка державна структура. Втім, державних спелеологічних структур не існує у всьому світі, і це наша екологічна ніша у забезпеченні життєдіяльності суспільства. Результати зусиль «Троглодита» на теренах Буковини вражають: відкрито і досліджено понад 200 печер, створена буковинська школа спелео-карстознавства, виховано 7 докторів наук і 9 кандидатів наук у цій сфері, розроблені десятки наукових напрямків, досліджено десятки випадків негативних наслідків і проявів карсту, зокрема катастрофічних провалів, здійснюються дослідження штучних підземних порожнин – ходів, вирішено ряд суттєвих екологічних проблем.
На жаль, війна з російським агресором не дозволила провести гучне, як воно того заслуговує, свято, і відзначити заслужених ветеранів та набуті досягнення. Більшість чоловічої половини спелеоклубу захищає вітчизну у складі збройних сил України, решта членів бере посильну участь у волонтерському русі. Вже є перші болючі втрати.
І тут цілком закономірно постало питання професійного використання навичок спелеологів у проведенні військових дій. В Україні спелеологів не так уже й багато, щоб марно втрачати цей безцінний ресурс і досвід праці у замкненому підземному просторі. Далеко не всі військові здатні боротись з ворогом у незвичних для людського організму умовах, і тут не допоможуть ніякі накази. А «підземних справ», де потрібні знання спелеологів, попереду багато. Доведеться звільняти Крим, де в горах сотні печер різних розмірів, здатних розмістити окупантів. Там же відомі Багерівські та Аджімушкайські багатокілометрові лабіринти штолень в околицях Керчі, які колись прихищали партизан. Чекатимуть українських визволителів підземні штольні з потужними військовими складами у Ковбасній на терені лівобережного Придністров’я в 3 кілометрах від українсько-молдовського кордону поблизу Рибниці. Є багато й інших вкрай цікавих і не завжди безпечних місць.
Тож, цілком назріла потреба у створенні спеціальних спелеологічних підрозділів збройних сил України, орієнтованих на виконання таких специфічних військових завдань. Для цього конче необхідно вже сьогодні зібрати розпорошених по всіх родах військ спелеологів у єдиний ударний кулак і використовувати його з користю для справи у вирішенні спеціальних «підземних» завдань. Цю пропозицію ми передали голові Чернівецької обласної військової адміністрації для подання у найвищі державні інстанції. І зволікати тут не треба.
Віталій Коржик, спелеолог»


Чернівецькі спелеологи в печері “Попелюшка”

Довідково від «Версій»
47 років тому -12 березня 1977 року група молодих чернівецьких спелеологів під керівництвом Віталія КОРЖИКА на південній околиці села Подвірне Новоселицького району здійснила справжнє географічне відкриття кінця ХХ століття. Печера «Попелюшка» стала національною гордістю нашої країни, увійшовши до десяти найпротяжніших печер світу й посівши третє місце серед печер у гіпсах.
Про те. Як це відбувалося, можна прочитати тут:
https://versii.cv.ua/aktsenti/40-rokiv-potomu-pechera-popelyushka-spravzhnye-geografichne-vidkryttya-kintsya-hh-stolittya/40004.html

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *