Посол Швеції: «У випадку України концепт нейтралітету втрачає будь-яку актуальність»

Про це він сказав в інтерв’ю проєкту KYIV NOT KIEV, що за підтримки іноземних дипломатів розвінчує міфи про Україну та бореться з російською дезінформацією.

Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг зазначив, що Російська Федерація з самого початку існування України всіляко намагається підірвати її суверенітет. Тож концепція нейтралітету, яку Росія хоче їй нав’язати, для України не є можливою.

«Україна має захищати свою безпеку від агресивного сусіда. Рішучість Росії знищити та підкорити Україну виявилася з самого дня проголошення незалежності України в 1991 році. Російська Федерація з самого початку існування України як незалежної європейської держави намагається підірвати її суверенітет, незалежність та територіальну цілісність всіма можливими способами. Шляхом економічного шантажу, стимулювання корупції в Україні, використання своїх агентів впливу для підриву державних інституцій. Шляхом енергетичного шантажу, використання свого контролю над газовими ресурсами для послаблення України. І, зрештою, з 2014 року – засобами агресивної війни», – вважає Посол Тиберг.

Після того, як Швеція подала заявку на вступ до НАТО, деякі ЗМІ називали це відмовою від її понад 200-річного нейтралітету. Однак Посол Швеції в Україні виправляє, що не бути частиною військових союзів – ще не значить дотримуватися нейтралітету. Швеція, як країна ЄС, має зобов’язання перед іншими країнами Союзу у випадку, якщо є загроза котрійсь із них.

«Я не зовсім розумію, як Україна може бути нейтральною щодо країни, державна політика якої спрямована на послаблення, підкорення і, зрештою, знищення української держави?» – робить висновок він.

У відповідь на російський наратив, начебто Росія воює в Україні проти НАТО, посол відповідає: «Я думаю, що НАТО не має абсолютно ніякого відношення до нинішньої війни». Однак він наводить один принциповий аспект. «Росія виступає проти НАТО лише тому, що воно є перешкодою амбіціям Росії підкорити та знищити незалежність своїх сусідів».

 Росія, устами своїх повноважних представників заявляє на публічних майданчиках, що вона, начебто, ще й не починала воювати в Україні. Зокрема, російський посол у Швеції в інтерв’ю шведському виданню Expressen сказав, що якби Росія перемкнулася зі спеціальної військової операції на війну, то Україні швидко настав би кінець.

Запис інтерв’ю відбувається 16 листопада. За день до того Росія випустила по Україні понад 90 ракет. Посол Тиберг ділиться особистим враженням, що росіяни дуже стараються в Україні і мають всі засоби, щоби змінити розстановку сил на болі бою. Однак, дивується Посол «якби вони справді мали такий потенціал, то я був би здивований, чому ж вони не використали його, щоб утримати Херсон».

«У мене таке враження, що росіяни задіяли майже весь свій військовий потенціал, і, наскільки я можу судити з того, що відбувається на полі бою, не надто успішно», – каже він.

До призначення у Київ 2019 року, Посол Тобіас Тиберг очолював дипломатичне представництво Швеції у Кабулі. Тому він – людина, якій точно є що сказати у відповідь на черговий російський міф, що Україна – це другий Афганістан. Росіяни апелюють до цього порівняння, аби переконати західного читача чи глядача, що 1) в Україні начебто громадянська війна; 2) український уряд та армія можуть впасти, повторивши «афганський сценарій». На перший закид посол твердо відповідає «ні. В Україні ніколи не було того, що хоча б віддалено нагадувало громадянську війну». Стосовно другого, Посол Тиберг говорить наступне: «Я живу в Україні вже 2,5 роки. Я не бачу жодних ознак того, що інститути української державності, чи то політичні, економічні, соціальні чи військові, руйнуються або ж навіть мають серйозні тріщини».

 

Довідково

KYIV NOT KIEV — це англомовний новинний блог про Україну, а також спільнота з понад 30 тисяч людей з усього світу, які підтримують Україну. Після повномасштабного російського вторгнення KYIV NOT KIEV викриває російські військові злочини в Україні, бореться з російською пропагандою та дезінформацією. Проєкт відомий серією інтерв’ю з послами іноземних держав в Україні.

Проєкт “KYIV NOT KIEV. Ambassadorial Season” реалізовано за підтримки Goethe- Institut в Україні та Журналу “Куншт” в рамках акселератора протидії дезінформації “Mediengeist”, що є складовою частиною комплексного пакету заходів, на які Міністерство закордонних справ Німеччини виділяє кошти з додаткового бюджету на 2022 рік, щобм пом’якшити наслідки загарбницької війни Росії проти України.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *